Aktualno

Grozljivo: umrl med čakanjem na starša

|
Avtor: A. Š.
Ulica v Italiji, fotografija je simbolična. Foto: Profimedia
Ulica v Italiji, fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Med nevarnimi predmeti tudi televizije, predalniki in ostali težki kosi pohištva.

Starši in skrbniki otrok si želimo za otroke le najboljše, skrbimo za njihovo zdravje, vzgojo, uspehe … Včasih zaradi preobilice dela, stresa ali utrujenosti pozabimo na nevarnosti, ki pretijo na otroke, kar je lahko usodno.

Ker so otroci hitri, nepredvidljivi in radovedni, moramo starši vedno dobro poskrbeti, da v njihovi bližini ni nevarnih in težkih predmetov, ki lahko padejo na otroka. Otroci namreč radi plezajo, se obešajo po pohištvu in za igro uporabijo nepričakovane predmete.

Nanj je padla težka miza

Minuli teden se je v italijanskem Montemaranu zgodila huda tragedija, kjer je med igro na dvorišču umrl sedemletni deček, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Tragedija se je zgodila, ko se je družina odpravljala na vaški praznik v sosednjem kraju.

Otrok je čakal svoja starša na dvorišču in se brezskrbno igral, ko je nanj padla težka železna miza. Zaenkrat še ni jasno, zakaj se je miza prevrnila, je pa bila na dvorišču naslonjena na steno in ni bila pritrjena. Ob padcu težke mize je bil otrok tako hudo poškodovan, da je umrl na samem kraju nesreče.

V majhnem italijanskem kraju so vsi globoko pretreseni. “Tragedija, ki nas pušča brez besed in nas pahne v stanje globoke bolečine,” je dejal župan male skupnosti Beniamino Palmieri. “Globoko žalujemo za otrokom, ki je umrl tako kmalu, žalovanje pripada naši celotni skupnosti,” je dodal in izrazil sožalje staršem, ki sta izgubila edinega otroka. 

Med nevarnimi predmeti tudi televizija

Tudi v Sloveniji imamo žal tragične primere, ko je na otroka padel težak predmet, od pohištva, do delovnih strojev ali celo nogometnih golov. 

Poskrbite, da so doma in v okolici hiše vsi deli pohištva dobro pritrjeni na steno, nevarne so tudi začasno odložene težke stvari. Zelo nevarni so lahko delovni stroji, lahko tudi navaden mešalec za beton, ki je začasno postavljen pred hišo. 

Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, so med nevarnejšimi predmeti prav televizorji. “Predšolski otroci velikokrat pohištva ne uporabljajo na predvideni način, temveč plezajo po odprtih predalih na predalniku, knjižnih policah in drugem pohištvu, da bi dosegli stvari, ki so pospravljene visoko zunaj njihovega dosega. Če je na pohištvu tudi televizor, se lahko pohištvo skupaj s televizorjem prevrne na otroka, pri čemer ga z vso težo udarita in stisneta pod seboj,” opozarjajo.

Televizor z ravnim zaslonom, ki ima velik zaslon in manjši zadnji del, je spredaj težek, zato ga je lažje prevrniti. Najbolj varno po njihovih navedbah je, da ga namestimo na steno in pritrdimo s stenskimi nosilci, lahko pa ga postavimo tudi na nizko omarico in ga na steno pričvrstimo z uporabo posebnih sider ali varnostnih trakov. 

Težji predmeti naj bodo spodaj

“Tudi pohištvo, npr. predalnik, visoko omaro s policami ipd., na steno pričvrstimo z uporabo posebnih stenskih nosilcev ali varnostnih trakov. Na predale dodatno namestimo še varovala za zapiranje, tako da otrok predalov ne more odpreti. Če je odprtih več predalov hkrati, se namreč težišče predalnika premakne naprej, zaradi česar se ta lažje prevrne. Običajno lahko varovala za zapiranje predalov varno uporabljamo le do približno 3. leta otrokove starosti oziroma dokler otrok ne zmore sam odpeti varoval,” opisujejo na NIJZ.

Svetujejo, da težje predmete, npr. zabojčke z igračami, knjige, glinene vaze ipd., hranimo na spodnjih policah in v spodnjih predalih. S tem preprečimo, da bi težki predmeti padli na otroka, če bi jih skušal doseči. “Daljinskih upravljalnikov, hrane, igrač in drugih zanimivih predmetov ne shranjujemo na takih mestih, kjer pritegnejo pozornost otroka. Lahko bi ga zamikalo, da bi splezal na pohištvo in segel po njih,” so sklenili. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.