Starši

Pet znakov izgorelosti pri starših, ki jih je lahko prezreti

|
Avtor: Mama.Over.Net
izgorela ženska v pralnici s kupom perila
Izgorelost se lahko kaže kot fizična ali čustvena izčrpanost. Foto: Profimedia

Sodoben, hiter način življenja starše sili, da opravijo več nalog v krajšem času. Nič čudnega, da prihaja do izgorelosti.

Izgorevanje ali izgorelost pri starših se kaže kot čustvena in fizična izčrpanost. Počutimo se izčrpane, vendar nam noben počitek ne pomaga, da bi se dovolj spočili, da bi obnovili zaloge energije. Občasno lahko vsakdo doživi utrujenost. Po navadi z malo počitka ali dobrim spancem ta utrujenost izgine.

Vendar izgorelost izgleda drugače. Izgorelost se zgodi, ko večkrat presegamo svoje meje in prezremo opozorila uma in telesa.

Veliko se pogovarjam z mamami, ki doživljajo izgorelost, in želim izpodbijati idejo, da materinstvo pomeni počutiti se kot najslabšo, najbolj občutljivo, najbolj ostro različico sebe. Čeprav je to lahko običajno, ne pomeni, da je normalno,” pravi psihoterapevtka in mati treh otrok, Anna Mathur.

Prepoznajte simptome, značilne za izgorelost pri starših

Da bi starši poiskali potrebno pomoč, je najprej pomembno prepoznati simptome. Mathur izpostavlja pet znakov izgorelosti pri starših, ki jih je lahko prezreti.

  • Ne uživate več v stvareh, ki so vas prej veselile. Hobije ste začeli dojemati kot obveznosti.
  • Dobro sem” je vaš običajen odgovor na vprašanje, kako ste.
  • Ko imate priložnost za počitek, se počutite krive, da si vzamete odmor.
  • Počitek vključuje alkohol ali brskanje po družbenih omrežjih.
  • Vpijete več, kot bi želeli.

Izgorelost se zgodi postopoma, ne čez noč. Na enak način tudi okrevanje od izgorelosti zahteva čas. Ko se zavedate svojih potreb in najdete nove načine, kako jih izraziti in zadovoljiti, boste ponovno zgradili svojo moč,” poudarja Mathur.

Največja težava z izgorelostjo je, da proces lahko traja več let. Pri tem nas na poti do zloma spremljajo različni dejavniki: deloholizem, nezdravo soočanje s stresom, slaba sposobnost prepoznavanja lastnih čustev in pomanjkanje občutka varnosti.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Zadnji dodani članki