Aktualno

Zabodla mlajšega brata, “ker je bil glasen pri igranju PlayStationa”

|
Avtor: A. Š.
Igranje igric
Igranje igric. Foto: Profimedia

Ko se običajen prepir med bratom in sestro sprevrže v nočno moro. 

Kar se je sprva zdelo kot navaden prepir med bratom in sestro, se je končalo tragično. Kot poročajo italijanski mediji, se je 17-letna sestra v Favari učila in delala domače naloge, leto mlajši brat pa jo je ves čas motil z glasnim igranjem igric. Večkrat ga je prosila, naj stiša glasnost, a je ni uslišal. 

Takšna in podobna nesoglasja sta imela brat in sestra že večkrat, zato mladostnik sestrinim besedam ni pripisoval velike teže. Sestri je bilo v določenem trenutku dovolj, zato je vstala, šla v kuhinjo in vzela oster nož za rezanje mesa. Odšla je do brata in mu z vso silo zarila nož v hrbet. 

Stanje brata več dni kritično

Iz jeze je udarila tako močno, da se je nož zaril zelo globoko in se ustavil med srcem ter pljuči. Prva, ki je opazila poškodovanega sina, je bila mati. Ob sinu je našla tudi okrvavljen kuhinjski nož. Na prvi pogled se je zdelo, da rana ni nevarna in bo s 16-letnikom vse v redu. A so zdravniki v bolnišnici hitro ugotovili, da je poškodba zelo huda. Poškodovanega dečka so morali takoj operirati, kirurški poseg je bil po poročanju italijanskih medijev tvegan. Stanje dečka je bilo nato več dni kritično.

Ko so zdravstveni delavci ugotovili razlog poškodbe, so po ustaljeni praksi obvestili policijo, ki je obvestila tožilstvo za mladoletnike v Palermu in začela preiskavo. Tožilstvo preiskuje mladoletno sestro zaradi poskusa umora. 

Tragedija se je zgodila 2. februarja, deček pa je bil v kritičnem stanju na intenzivni negi še skoraj ves teden, vse do konca prejšnjega tedna. Zdravniki oddelka za intenzivno nego bolnišnice San Giovanni di Dio v Agrigentu so po skoraj tednu dni končno sporočili lepe novice. Mladostnik ni več v smrtni nevarnosti in so ga lahko premestili na navaden oddelek v bolnišnici.

Socialna služba za podporo deklici in družini

Čeprav sedemnajstletnico preiskujejo zaradi poskusa umora, ostaja na prostosti. Mladoletnica še ni bila vpisana v kazensko evidenco in živi v družini, ki ni prišla nikoli v konflikt z zakonom. Po mnenju preiskovalcev je šlo za enkratno impulzivno dejanje. Ravno zato se je tožilstvo odločilo, da ne uporabi nobenih previdnostnih ukrepov in so v primer raje vključili socialno službo za podporo družini in dekletu. 

Nasilje med sorojenci: večina ga dojema kot normalno

Čeprav je nasilje med otroki v družini najpogostejša oblika družinskega nasilja, je temu namenjenih le malo objav, so ugotavljali že v posebnem poročilu Varuha človekovih pravic izpred dvajsetih let.

“Morda je nasilje med sorojenci tako redko obdelano v literaturi prav zato, ker je tako splošno in ga večina ljudi dojema kot normalen in neizogiben del odraščanja. Poleg tega prevladuje prepričanje, da to nasilje ne zajema hujših oblik in ne škoduje otrokovemu osebnemu razvoju. Vendar lahko tudi pri nasilju med otroki govorimo o vseh oblikah nasilja, tako kot pri drugih vrstah družinskega nasilja – o telesnem, spolnem in psihičnem nasilju,” opisujejo v poročilu. 

Ugotavljajo, da je višja stopnja nasilja med sorojenci značilna za tiste družine, kjer je prisotno slabo ravnanje staršev z otroki in nasilje med partnerjema. Nasilni so tako fantje kot dekleta, čeprav med nasilneži prevladujejo fantje. Pogostost nasilja med sorojenci upada z njihovo starostjo. Razloga za to sta dva: z odraščanjem se povečajo otrokove verbalne in druge sposobnosti, ki lahko nadomestijo telesno nasilje pri reševanju konfliktov in ko žrtev takega nasilja doseže določeno starost, je sposobna preživeti več časa zunaj družine ter se tako lahko umakne pred nasilnim bratom ali sestro.

Konflikt med sorojenci: pomemben je mediator

Nekateri avtorji poudarjajo pomen mediatorja v konfliktu med otrokoma. Praviloma so to starši, ki imajo moč in večinoma podprejo šibkejšega nasprotnika. Kot opozarjajo pa takšno ravnanje pogosto spodbudi agresivno vedenje nasilneža: “Starši pogosteje kaznujejo starejše otroke zaradi prepirov in telesnih obračunavanj in pogosteje fante kot deklice, če pride do nasilnega vedenja med njimi. Kaznovanje močnejšega otroka ima za posledico njegovo pogostejšo napadalnost, medtem ko pristop »laissez – faire« vodi k upadu agresivnih dejanj.” Pristop “laissez – faire pomeni politiko prepuščanja, da se stvari odvijajo po svoje, brez vmešavanja.

Sorojenci
Sorojenci. Foto: Profimedia

Avtorji tudi podpirajo ugotovitve, da je agresija med otroki pogostejša, če starostna razlika med njimi ne preseže treh let, da so deklice ravno tako napadalne do svojih bratov ali sester kot fantje ter da je telesna agresija verjetnejša med otroki istega spola.

Prepoznajte škodljivo nasilje med sorojenci

Kot sta za Psychology Today opisali direktorica oddelka za raziskovanje nasilja in zlorab med sorojenci na Univerzi v New Hampshiru  Corinna Jenkins Tucker in raziskovalka v istem oddelku Tanya Rouleau, je lahko nasilje med sorojenci zelo škodljivo.

Predstave o tem, kakšen bi moral biti odnos med sorojenci, je po njunih navedbah zelo nejasen in vključuje širok razpon vedenj, zato so starši pogosto zmedeni in težko ocenijo, ali je šlo vedenje med brati in sestrami predaleč. Opozarjata, da je lahko zaradi tega nasilje med sorojenci spregledano in ga starši smatrajo kot običajno rivalstvo.

Dodajata, da je med običajnim rivalstvom in škodljivim nasiljem velika razlika, saj želi agresor pri nasilju povzročati škodo in trpljenje pri bratu ali sestri. Med psihično nasilje med sorojenci uvrščata tako ponižanje kot grožnje in ustrahovanje. Med fizično nasilje štejeta vsa dejanja, kjer agresor namerno povzroča bolečino z udarjanjem, ščipanjem, brcanjem in pretepanjem. Nasilje med sorojenci povezujeta tudi z lastnino otroka ali mladostnika, ko mu eden od sorojencev uniči, ukrade ali namerno poškoduje osebne predmete.

Nasilje takoj ustavite

“Nasilje lahko pri bratu ali sestri povzroči občutek, da ga trpinčijo, zato ga je treba takoj ustaviti. Če starši ali skrbniki ne posredujejo, se lahko nasilje stopnjuje in sčasoma postane še hujše,” opozarjata strokovnjakinji. Neuspeh staršev, da bi zaustavili nasilje, lahko žrtvi še dodatno škodi. Raziskave kažejo, da ima lahko nasilje bratov in sester negativen vpliv na duševno in fizično zdravje ter družbene odnose, povečuje celo tveganje za depresijo in konflikte z vrstniki. Dodajata, da je škodljivo tako nasilje enega od sorojencev nad drugim, kot vzajemno nasilje.

Pomemben pokazatelj, da je otrok žrtev nasilja s strani sorojenca, se odraža v njegovem občutku nemoči. Lahko so prestrašeni in v stiski ter se do svojih bratov ali sester obnašajo preveč spoštljivo. Nekateri se izogibajo bratov in sester in so zaradi tega veliko odsotni od doma.

Nasilje med sorojenci je po njunih besedah mogoče obravnavati s tehnikami mediacije ali time outom (metodo odmora), ki dokazano zmanjšujeta nasilje med brati in sestrami. V primeru zlorabe pa  je najpogosteje potrebna zunanja pomoč pediatrov, terapevtov in drugih strokovnjakov.

Preberite, zakaj je do prvega leta otrokove starosti treba spati v isti spalnici, a nikoli deliti postelje. Članek najdete TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki