Aktualno

4-mesečna deklica umrla, kriva sta starša

|
Avtor: A. Š.
Reševalno vozilo v Italiji. Foto: Profimedia

Naredila sta napako, ki jo dela ogromno staršev.

Starša 4-mesečne deklice, ki je umrla junija med spanjem v postelji z očetom in mamo v italijanskem kraju Rossano Veneto, sta postala osumljenca umora. Za to je kriv izvid obdukcije, ki je pokazal, da je deklica umrla zaradi zmečkanine, in ne zaradi tako imenovanega sindroma nenadne smrti dojenčka (SIDS).

Ko so spali skupaj v postelji, sta starša ugotovila, da je z deklico nekaj narobe. Poklicala sta številko za klice v sili, kjer sta omenjala zastoj srca. Oče je deklico oživljal, dokler ni prispelo reševalno vozilo z zdravstvenim osebjem, ki je nadaljevalo z oživljanjem in deklico odpeljalo v bolnišnico, kjer je umrla.

Ista spalnica, a ne ista postelja

Po podatkih Ameriške akademije za pediatrijo (AAP), ogromno dojenčkov umre v času spanja, zato so za starše izdali koristna priporočila za varno spanje. Ob tem so posebno pozornost namenili spanju staršev z otrokom. Po njihovih priporočilih je za otroke do enega leta starosti najbolj varno, če si delijo spalnico s starši, a ne spijo na isti spalni površini.

Po podatkih AAP spanje v isti spalnici zmanjša tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS) za kar 50 odstotkov. To pa ne pomeni, da lahko dojenčki spijo skupaj s starši v isti postelji. To je zelo nevarno, opozarjajo.

Delitev postelje med starši in otrokom za vso noč ali del noči je pogosta. V eni od ameriških nacionalnih raziskav je po podatkih AAP kar 46 odstotkov staršev odgovorilo, da so v preteklih dveh tednih delili posteljo s svojim dojenčkom mlajšim od osmih mesecev, 13,5 odstotka pa je poročalo, da si posteljo delijo redno.

V drugi študiji je skoraj 60 odstotkov mater dojenčkov poročalo, da so skupaj z dojenčkom spale vsaj enkrat. Čeprav mnogi starši verjamejo, da lahko med spanjem pazijo na dojenčka, so študije pokazale, da je delitev povezana s številnimi stanji, ki so dejavniki tveganja za SIDS.

Poleg tega postelje za odrasle niso zasnovane za varnost dojenčka, kar povečuje tveganje za zadušitev, ukleščenje, padce in druge nevarnosti. Zaskrbljenost uradnikov javnega zdravja glede delitve skupne postelje se je v zadnjih letih povečala, saj so se pojavila številna poročila o smrtnih primerih, povezanih s spanjem v okoljih, kjer je tveganje visoko; zlasti pri delitvi postelje ali skupnem spanju na kavču in naslanjaču.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki