Aktualno

POZOR: Prevara, ki cilja na slovenske starše

|
Avtor: A. Š.
Najstnik s starši. Foto: Profimedia
Najstnik s starši. Foto: Profimedia

Varni na internetu opozarja, da se je v Sloveniji začela intenzivno pojavljati prevara, ki cilja na starše.

“Zasledili smo prevaro, ki se sicer v tujini pojavlja že neka časa, zdaj pa je prišla tudi do nas. Gre za prevaro preko SMS-sporočil, ki jih goljufi v imenu otrok pošiljajo staršem. Namen pa je seveda finančno oškodovanje,” opozarjajo pri Varni na internetu.

Starša prepričujejo, naj nakaže denar

Kot pojasnjujejo, se goljufi v SMS sporočilu predstavljajo kot sin ali hčerka, ki je izgubil telefon ali pa se mu je telefon pokvaril. Nato prosijo za nadaljevanje komunikacije v eni od aplikacij za sporočanje.

Goljufi skušajo nato v tej aplikaciji uporabnike zavesti v nakazilo denarja na neznane bančne račune ali v posredovanje osebnih finančnih podatkov, v prepričanju, da uporabnik komunicira z družinskim članom.

Znaki, da gre za prevaro so neznana številka, zahteva po takojšnji pomoči, sumljivi razlogi za vzpostavitev kontakta, izražena zahteva po nakazilu denarja.

Uporabnikom svetujejo, da tako SMS-sporočilo preprosto ignorirajo oziroma ga izbrišejo. “Če pride do dvoma ali skrbi, svetujemo, da vsako takšno zahtevo dodatno potrdijo s klicem na preverjeno telefonsko številko osebe, za katero se goljufi predstavljajo in brez preverjanja nikoli ne spreminjajo kontaktnih podatkov oseb v svojih imenikih. Povedano preprosto – najprej pokličite svojega sina oziroma hčerko in vprašajte, če je sprememba številke resnična,” dodajajo.

Varni na internetu je nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti. Razkrivajo spletne goljufije in izobražujejo o spletni varnosti.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Zadnji dodani članki