Dojenček

Previdno z mesom: lani v Sloveniji ogromno okuženih dojenčkov

|
Avtor: Anja Scuka
dojencek-pri-zdravniku
Največ okužb zabeležijo med najmlajšimi. Foto: Profimedia.

Največ okuženih prav med otroki starimi do enega leta. Nujno toplotno obdelajte meso.

“V letu 2023 smo prejeli 1.093 prijav kampilobakterioze. Najvišja stopnja obolevnosti je bila v pomurski statistični regiji (80,6/100.000 prebivalcev) ter pri otrocih do prvega leta starosti. V bolnišnici se je zdravilo 307 oseb,” sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Glede na tabelo incidenčne stopnje prijavljenih primerov kampilobakterioz na 100.000 prebivalcev po starosti je obolevnost res najvišja pri dojenčkih, kjer je incidenčna stopnja kar 267. Pri otrocih starih med enim in četrtim letom je incidenčna stopnja 128, pri otrocih starih med petim in 14 letom pa 67. Za primerjavo, najnižja je v starosti med 45 in 54 letom, skoraj 20. 

Je najpogostejša zoonoza v državah EU

Kampilobakterioza je po opisu NIJZ črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije kampilobaktri. Razširjena je po vsem svetu in je najpogostejša zoonoza v državah EU.
 
Kampilobakterioza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. Kampilobakter je pogosto prisoten v prebavilih živali (perutnine, ovc, koz, krav, tudi psov in mačk).

Najdemo ga v živilih živalskega izvora, pogosto v perutnini. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Kampilobaktri se lahko širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okužena oseba izloča bacile z blatom. Od tod zlahka pridejo na roke oziroma v okolje, hrano in na druge ljudi. Teoretično je možen tudi prenos z vodo.

piscancje-meso
Meso perutnine je treba nujno dobro toplotno obdelati. Foto: Profimedia

Bacili povzročajo akutno vnetje prebavil: pojavi se močna driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Zaradi intenzivne driske in bruhanja lahko pride do dehidracije.

Okužbo preprečujemo z:
•    dobro osebno higieno, zlasti umivanjem rok po uporabi stranišča, po rokovanju s surovimi živili, pred jedjo ipd.
•    ustreznim shranjevanjem živil. Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
•    Da preprečimo t.i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, uporabljamo za obdelavo surovega mesa, v katerem so lahko prisotni kampilobaktri in /ali drugi mikrobi, poseben pribor in deske.
•    Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.

Preberite tudi članek o tem, katere hrane ne smemo pogrevati TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki