Dojenček

Hrana, ki je nikoli ne smete pogrevati

|
Avtor: Mama.Over.Net
Pogrevanje hrane v mikrovalovni pečici
Nekatere hrane raje ne pogrevajte. Foto: Profimedia

Otroci so najbolj občutljivi na negativne spremembe, ki jih hrani povzroči pogrevanje jedi. Nekatera živila je najbolj jesti izključno sveže pripravljena.

Hiter način življenja nam včasih ne omogoča, da bi vse obroke jedli sveže pripravljene. Kuhanje obrokov za naslednji dan ali celo za nekaj dni vnaprej, je realnost, ki se ji težko izognejo. Enako velja za pogrevanje hrane.

A prav pri pogrevanju hrane moramo biti previdni. Nekatera živila je namreč najbolje jesti izključno sveže pripravljena, saj njihovo pogrevanje lahko predstavlja težave za naše zdravje, piše missGastro.hr.

Kuhana korenček in špinača se spremenita ob pogrevanju

Zelenjava, kot sta korenček in še posebej špinača, vsebuje nitrate, ki sami po sebi niso škodljivi. Vendar pri ponovnem segrevanju  ob ponovnem segrevanju spremenijo v nitrozamine, ki delujejo karcinogeno. Enako velja tudi za zelje, repo in rdečo peso. Jedi s temi sestavinami je zato priporočljivo uživati sveže in zato pripravljati izključno v količinah, ki zadostujejo za en obrok.

Majhnim otrokom tako ni priporočljivo pogrevati juhe ali enolončnice, ki vsebuje na primer korenček. Ko pogrejete juho ali enolončnico, vzemite zelenjavo ven in pogrejte samo tekočino.

Gobe so občutljivo živilo

Gobe so izjemno občutljivo živilo. Beljakovine v njih se lahko enostavno uničijo, še posebej pod vplivom encimov in mikroorganizmov. Če gobe niso dobro očiščene in jih po termični obdelavi ne postavite hitro v hladilnik, se lahko pokvarijo, zato ni priporočljivo, da jih ponovno pogrevate. Če ste pri pripravi jedi uporabili dobro očiščene sveže gobe in jih po pripravi shranili v hladilniku za največ 24 ur, jih lahko pogrejete pri temperaturi približno 70 °C.

Riž predstavlja tveganje za zastrupitev

Riž pogosto pogrevamo. Toda po mnenju Food Standard Agency (Agencije za prehranske standarde) bi se temu morali izogibati. Problem ni toliko v samem pogrevanju kot v shranjevanju riževih jedi pred pogrevanjem. Surov riž namreč lahko vsebuje bakterijske spore, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. Ko se riž skuha, določeno število spor lahko preživi, se spremeni v bakterije in, če riž pustimo pri sobni temperaturi, se razmnoži do te mere, da proizvaja strupe, ki povzročajo bruhanje in drisko. Pogrevanje riževih jedi ne odstrani teh škodljivih strupov.

Če ste nameravali pripraviti riž vnaprej, ga ohladite v eni uri po končani pripravi in ga hranite v hladilniku največ en dan pred pogrevanjem.

Česa še ni priporočljivo pogrevati?

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin ni priporočljivo pogrevati piščanca. Pogrevanje po 2-3 dneh lahko povzroči spremembo strukture beljakovin, kar lahko privede do prebavnih težav. Enako velja tudi za drugo meso, ribe in jedi z jajci. Poleg tega je najbolj jesti sveže pripravljene tudi jedi, ki vsebujejo mleko in mlečne izdelke.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki