Nosečka

Razlike med prvo in drugo nosečnostjo ter porodoma

|
Avtor: Mama.Over.Net
nosečnica med pregledom
Čeprav ni nujno, da bodo simptomi v drugi nosečnosti enaki kot v prvi, se bodo pojavili prej. Foto: Profimedia

Obstaja veliko razlik med prvim in drugim porodom. Medtem ko je prva porodna izkušnja popolno presenečenje, je drugič lažje, ker ženska ve, kaj pričakovati.

Med drugim nosečnostjo in porodom boste običajno lahko zaznale te razlike v primerjavi s prvo izkušnjo:

Simptomi se pojavijo prej

Ker ste že bili noseči, se verjetno spomnite, kakšni so bili prvi simptomi nosečnosti. V prvem trimesečju se običajno pojavijo blage do hude slabosti, prebavne težave, pogosto uriniranje, občutljivost na vonj, hrepenenje po določeni hrani, povečanje prsi … Čeprav ni nujno, da boste v drugi nosečnosti imeli enake simptome kot v prvi, jih boste v drugi verjetno doživeli prej.

Trebušček bo prej viden

V drugi nosečnosti bo prej opazen vaš nosečniški trebušček. Razlog za to je povsem enostaven. Mišice v trebuhu in maternici so raztegnjene že iz prve nosečnosti, zato se nosečniški trebušček »pokaže« prej.

Morda boste bolj utrujeni

Ker imate doma že enega otroka, ki zahteva vašo pozornost, lahko pričakujete, da boste v drugi nosečnosti bolj utrujeni. Dejstvo je, da si ne morete vzeti toliko počitka, kot ste si ga lahko v prvi nosečnosti. Ne samo, da boste bolj utrujeni, utrujenost se bo pojavila prej, kot to verjetno pričakujete.

Prej boste začutili otrokove gibe

Se še spomnite čudovitih občutkov ob gibih otroka? Tudi to je ena od stvari, ki jih boste doživeli prej kot v prvi nosečnosti. To boste doživeli znova prej kot prvič!

Porod naj bi bil hitrejši

Sedaj, ko vaše telo že ima izkušnjo poroda, lahko pričakujete, da bo drugi porod hitrejši. Seveda je to pri vsaki ženski drugače. Dejstvo je, da so se med prvo nosečnostjo in porodom ligamenti sprostili in raztegnili, zato bo dojenček lažje prišel na svet. Blažji naj bi bili tudi krči po porodu.

Čeprav je drugi porod drugačen od prvega, nosečnica ve, kaj lahko pričakuje. Bolj zaupa vase in je bolje pripravljena na vse, kar sledi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki