Dojenček

Šest nenavadnih stvari, ki jih dojenček počne v trebuhu

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ste se kdaj vprašali, kaj v trebuhu počne dojenček? Ali ima rad hrano, ki jo jeste, ga moti glasna glasba, mu je všeč, ko mu pojete in se dotikate trebuha?

Znanstveniki so odkrili, kaj vse lahko počne plod med nosečnostjo in nekatere stvari vas bodo zagotovo presenetile.

Kolcajo

Kolcanje ploda je običajen pojav pri mnogih nosečnicah. Dojenčki pričnejo kolcati ob koncu prvega ali na začetku drugega trimesečja. Nekatere nosečnice lahko doživijo kolcanje kot niz majhnih ritmičnih gibov, druge pa to občutijo le občasno.

Prepoznajo pesmi

V študiji, ki jo je opravila univerza v Helsinkih, so znanstveniki nosečnicam v tretjem trimesečju predvajali otroško pesmico. Po rojstvu so pesmico ponovno predvajali in ugotovili večjo aktivnost možganov pri dojenčkih, ki so pesem poslušali v maternici, kot pa pri tistih, ki je niso.

Vadijo obrazno mimiko

Britanski znanstveniki so s pregledovanjem 4D ultrazvočnih slik ugotovili, da se lahko dojenčki pri 24 tednih že smejijo. Pri 36 tednih lahko nerojeni otroci naredijo še druge obrazne izraze, kot so spuščanje obrvi, nagubanje nosu ali raztegovanje ustnic.

Dojenčki v maternici tudi pogosto zehajo in sesajo prst.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Okušajo hrano

Med nosečnostjo se nekaterim ženskam pogosto pojavi neopisljiva želja po določeni hrani. Ali to pomeni, da bo dojenček oboževal slano, če je mamica med nosečnostjo nora na krompirček? Hranila iz hrane pridejo do ploda preko plodovnice, dojenček pa začne okoli 20 tedna okušati in vonjati cigaretni dim.

Ena študija je tudi pokazala, da imajo dojenčki mater, ki so med nosečnostjo jedle korenje, bolj radi korenje kot dojenčki, katerih mame niso jedle veliko zelenjave.

Odzivajo se na stres

Angleška študija je pokazala, da se plod, kadar je nosečnica tesnobna, z levo roko pogosteje dotika svojega obraza. Takšni gibi kažejo, da materini občutki vplivajo na otrokovo gibanje v trebuhu.

Jokajo

Ena izmed študij je tudi pokazala, da nizki zvoki, usmerjeni proti materinemu trebuhu, pri plodovih v tretjem trimesečju izvabijo vedenje, ki je podobno joku. Otrok takrat odpre usta, neenakomerno diha, znanstveniki pa so celo opazili tresenje ustnic.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki