Izleti

Nevarne bakterije: Upoštevajte te nasvete

Objavljeno: 14. julija, 2025 Avtor: A. Š.
Previdno pri shranjevanju hrane. Foto: Profimedia
Previdno pri shranjevanju hrane. Foto: Profimedia

Ta živila dajte nujno na dno torbe, ali v ločeno hladilno torbo!

Za otroke je poletje prav poseben letni čas, starši pa jim želimo omogočiti super doživetja. Pri tem igra pomembno vlogo tudi dobra hrana na izletih in potovanjih, morda celo na majhnem pikniku na bližnji jasi … Ob tem so lahko visoke temperature zelo nevarne za razmnoževanje bakterij …

Hitreje se pokvari

“V vročih poletnih dneh je pripravljena hrana v primerjavi s hladnimi dnevi v letu manj časa primerna za uživanje. Zaradi višjih temperatur zraka se bakterije v živilih hitreje razmnožujejo, kar predstavlja večje tveganje za okužbe in zastrupitve z živili. Na potovanju v poletnih dneh moramo biti še veliko bolj pozorni na higiensko pripravo živil in shranjevanje živil v varnih temperaturnih območji,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Bakterije se poleti hitreje razmnožujejo. Foto: Profimedia
Bakterije se poleti hitreje razmnožujejo. Foto: Profimedia

Zlata vredni nasveti za starše

Pred odhodom se pozanimamo, ali je v počitniškem objektu, kamor smo namenjeni, živila možno shranjevati v hladilniku oziroma zamrzovalniku. Pri pripravi in pakiranju živil, ki jih bomo odnesli s seboj, moramo upoštevati  osnovna higienska načela za varno pripravo živil v domači kuhinji, svetujejo. 

Živila, ki so obstojna na sobni temperaturi, vedno prenašamo v originalni embalaži,  ki ščiti pred zunanjimi onesnaževali in neposredno svetlobo: “Večjo pozornost je treba nameniti živilom, ki morajo biti shranjena pri nizkih temperaturah (mleko in mlečni izdelki, delikatesna živila, toplotno obdelana živila, pripravljena za zaužitje, sveže meso …). Takšna živila prenašamo v hladilni torbi, ki zagotavlja primerno temperaturo.”

Zakaj dve ločeni torbi?

Pri daljšem potovanju na NIJZ priporočajo, da vzamemo s seboj dve hladilni torbi. Pijačo in živila, ki jih bomo zaužili na poti, shranimo v priročno hladilno torbo, ločeno od ostalih živil, ki jih bomo uporabili kasneje na cilju. Hladilno torbo pred uporabo temeljito očistimo, da preprečimo morebitno onesnaženje živil med prevozom. Hitro pokvarljiva živila, ki so bila predhodno shranjena v zamrzovalniku in hladilniku, shranimo v ohlajene hladilne torbe, tik pred odhodom.

Živila morajo biti pakirana v čisti, neprepustni in za živila primerni embalaži. Surova živila (npr. meso, jajca) shranjujemo ločeno od kuhanih in delikatesnih živil ter ločeno od živil, ki jih zaužijemo surova (sadje, zelenjava). Najbolje jih je shraniti na dnu hladilne torbe ali v ločeni torbi.

“Toplotno obdelana živila (npr. golaž) morajo biti dobro ohlajena, preden jih shranimo v hladilno torbo. Položimo jih nad surovimi živili. Na živila položimo ohlajena hladilna telesa, nato nadaljujemo po plasteh (živila – hladilna telesa – živila – hladilna telesa),” svetujejo.

Da zagotovimo varen prevoz živil, je priporočena temperatura v hladilni torbi do 5°C (upoštevamo priporočene temperature proizvajalca). Do vrha napolnjena hladilna torba zadrži nizko temperaturo dalj časa, zato ves preostali prazen prostor napolnimo s hladilnimi telesi. Odpiramo jo čim manj pogosto in za čim krajši čas, dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net