Aktualno

Starši, nikar ne pozabite oddati tega dokumenta!

|
Avtor: B. P.
vzdrževani družinski člani otrok hranilnik
Izračunajte, kakšna porazdelitev je za vašo družino najbolj ugodna. Foto: Profimedia

V začetku februarja se izteče rok za oddajo obrazca za vzdrževane družinske člane. Preverite, kako olajšavo najbolje izkoristiti.

Do 5. februarja je treba Finančni upravi RS oddati vlogo za uveljavljanje družinskih članov pri informativnem izračunu dohodnine. Če boste vlogo oddajali elektronsko prek eDavkov, imate čas za oddajo še do 20. februarja. Tudi po tem datumu je še mogoče rešiti zadevo, in sicer s podajo ugovora na informativni izračun dohodnine.

Prednost oddaje vloge prek eDavkov je tudi v tem, da uporabnik lahko uporabi predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki. Na finančni upravi poudarjajo, da je tako oddaja vloge enostavnejša, zmanjša pa se tudi možnost napak.

Starša se dogovorita, kdo bo uveljavljal omenjeno olajšavo. Uveljavlja jo lahko eden od staršev ali pa oba, pri čemer vsak od staršev uveljavlja olajšavo za določeno obdobje leta. Več o tem, kateri sta osnovni pravili pri uveljavljanju vzdrževanih družinskih članov pri dohodnini, lahko preberete tukaj.

Optimalna odločitev glede uveljavljanja olajšave lahko pomeni, da ste tudi več sto evrov na boljšem, kot če tega ne bi upoštevali. Na portalu eDavki je na boljo tudi program za testni izračun dohodnine, ki je lahko v pomoč pri optimiziranju vloge.

V letu 2018 je bilo oddanih 66.762 vlog, lani pa že 160.525. »Porast v letu 2023, napram letu 2018, je tako več kot 140 %,« pravijo na Finančni upravi RS.

Vzdrževani družinski člani so lahko otroci do 18. leta starosti, pa tudi otroci, starejši od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca, vendar za slednje veljajo določeni pogoji.

Ne spreglejte tudi informacij o tem, kdaj so v tem letu predvideni datumi izplačil socialnih transferjev.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki