Malček

Stvari, v katere otrok nikoli ne bi smeli siliti

|
Avtor: Mama.Over.Net
Trmast otrok za mizp
Otrok ni treba siliti, da jedo, če niso lačni. Foto:Profimedia

Otroke je treba včasih spodbuditi, da naredijo kakšno stvar. Vendar moramo paziti, da jih v določene stvari ne silimo.

Starši za otroke želimo le najboljše. Vzgajamo jih, da bodo znali sprejemati pravilne odločitve, pri tem poskušamo biti čim bolj dosledni in imeti veliko razumevanja za otrokove potrebe. V idealnih razmerah to ni težko.

Vendar pa je vsakdanji ritem življenja tak, da se hitro zgodi, da tudi starši sprejmemo napačne odločitve. Da bi vsaj malo olajšali zahtevno vlogo starševstva, je tukaj seznam stvari, v katere otroke nikoli ne bi smeli siliti.

Ne silite ga jesti, če reče, da ni lačen

Zdravniki svetujejo tri večje obroke dnevno in pet manjših, vendar morate vedeti, da je vsak otrok drugačen. Poleg tega nas telo opozori, kdaj moramo jesti in piti. Razmislite, ali ste kdaj videli otroka, ki ne bi jasno pokazal, da je zelo lačen. Verjetno ne. Zaključek je torej jasen.

Ne silite ga, da postane nekaj, kar ni

Če je vaš otrok sramežljiv, sprejmite to njegovo lastnost in je ne poskušajte spreminjati. Ne silite ga, da se druži z veliko otroki, če si želi igrati samo s svojim najboljšim prijateljem. Enako velja za glasne otroke.

Ne silite ga, da se opraviči, če ne ve, kaj je naredil narobe

Pogosto boste slišali starše na igrišču, kako ukazujejo otrokom, naj se opravičijo zaradi tega ali onega. Otroci se bodo opravičili, vendar v resnici ne vedo, kaj so naredili narobe. Zato jim je naprej treba pojasniti, kaj so naredili narobe.

Ne silite ga, da spi v ločeni postelji, če tega ne želi

Tukaj imajo vsi starši že oblikovano mnenje, vendar se nekateri, ki so bolj liberalni, strinjajo, da otroka ni treba prisiliti v korake, na katere ni pripravljen. Naj otrok sam odloči, kdaj je pripravljen na ločitev in spanje v lastni postelji in sobi.

Ne silite ga v dieto, ker je morda nekoliko debelejši

Čeprav obstajajo otroci, ki morajo izgubiti odvečne kilograme, to še ne pomeni, da jim morate uvesti strogo dieto. Preprosto morate sprejemati pravilne odločitve, ko ste še v trgovini ali na tržnici, in kupovati zdravo hrano, zelenjavo in sadje, namesto sladkarij in sokov. V tem primeru dieta ne bo potrebna.

Ne silite ga, da počne nekaj, v čemer ni dober

Ne spodbujamo vas, da vzgajate otroka, ki hitro obupa, vendar, če vaš otrok kljub nekajmesečnemu treningu nogometa še ni osvojil osnovnih veščin, je čas, da ga preusmerite k drugi dejavnosti, ki jo sam izbere. Delati nekaj, v čemer ste dobri, je odlična izkušnja, ki vpliva na samozavest.

Ne silite ga, da prespi pri nekom drugem

Nekateri otroci preprosto ne marajo spati pri prijateljih. Radi imajo, ko jim mama zjutraj pripravi zajtrk, radi imajo znano sobo in vonj. Če otrok reče, da ne bi rad ostal pri nekom drugem, ga ne puščajte, ne glede na svoje obveznosti ali načrte. Najpomembneje je, da se otrok počuti varnega in zaščitenega.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki