Aktualno

Je surov kostanj strupen?

Objavljeno: 1. oktobra, 2025 Avtor: A. Š.
Kostanj na drevesu. Foto: Profimedia
Kostanj na drevesu. Foto: Profimedia

Kostanj je zdravo živilo, ki ga v tem času nabiramo v naših gozdovih. Je poln vitaminov, pa tudi mineralov in vlaknin. Pa lahko uživamo tudi surov kostanj?

Za otroke je jesen prav poseben čas, ki ga vsekakor popestri nabiranje kostanja v enem od prelepih gozdov. Še lepše bo, ko boste kostanj doma spekli ali skuhali in ga v družinskem krogu počasi lupili ter se z njim sladkali. 

Ima kostanj vitamine?

Da, kostanj je živilo, ki ima kar nekaj vitaminov, je pa polno tudi koristnih vlaknin. Kot pojasnjujejo na Nacionalnem portalu za zdravo hrano in prehrano Prehrana.si, vsebuje kostanj večjo količino ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin, esencialnih maščobnih kislin (linolne maščobne kisline), vitaminov, mineralov in antioksidantov.

“Ima veliko prehransko vrednost, zaradi visoke vsebnosti vitaminov, kot so vitamin C, folat, vitamin B6 in tiamin, ter mineralov, kot so mangan, baker in kalij. Obenem pa je bogat vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo in zdravje,” pojasnjujejo.

Ali kostanj lahko nabiramo v zasebnem gozdu?

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vam lastnik gozda ne more preprečiti dostopa v njegov gozd in kostanj lahko nabirate tudi v zasebnih gozdovih. A le v primeru, kjer lastnik drevja ne goji zaradi plodov. Če bi želeli v zaseben gozd po kostanj, kjer lastnik načrtno goji kostanj, je seveda nabiranje tam prepovedano.

Kot velja tudi za ostale plodove v slovenskih gozdovih, pa se z nabiranjem ne sme pretiravati. Posameznik lahko za lastno uporabo nabere do dva kilograma kostanja.

Otrokom in sebi privoščite rokavice

Da bo nabiranje čim bolj prijetno, vzemite s seboj debele rokavice, ki bodo vas in otroke zaščitile pred ostrimi trni ovojev.

Poskrbite seveda tudi za varno obutev; za nabiranje kostanja so v vlažnem vremenu idealni gumijasti škornji ali pohodni čevlji. Ker so klopi še vedno aktivni, ne pozabite na zaščito pred klopi.

Ste vedeli, da se lahko uživa tudi svež?

“Kostanj je potrebno olupiti. Uživa se lahko svež, vendar ima lahko trpek okus, zato se ga navadno pred uživanjem speče ali skuha,” pojasnjujejo pri Prehrana.si.

“Kadar ga pečete, v lupino naredite zarezo, tudi pred kuhanjem ga je priporočljivo zarezati, vendar z nožem predrite le zunanjo lupino, notranja kožica pa naj bo čim bolj nedotaknjena. Kostanje lahko tudi posušite in zmeljete v moko,” opisujejo.

Pečen kostanj. Foto: Profimedia
Pečen kostanj. Foto: Profimedia

Tako jih zamrznite

Kljub temu, da kostanj s časom dobi slajši okus, ga hranimo največ teden ali dva: “Kuhane kostanje pa lahko zmeljete, jim dodate malo mleka in jih zamrznete za kasnejšo uporabo.”

dezurni@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net