Izleti

To je verjetno najlepša razgledna točka blizu Ljubljane

|
Avtor: St. P.
sv.Ana
Razgledna točka na sv. Ani. FOTO: Kraji.eu

Do razgledne cerkvice nad Ljubljanskim barjem manj kot pol ure hoje.

Ni skrivnost, da za zanimiv izlet ne potrebujemo iti prav daleč iz Ljubljane. Slovenska prestolnica in njena okolica ponujata marsikatero znamenitost, kamor se lahko za vikend podamo na izlet. Poleg vsem dobro poznane Šmarne gore so tudi druge, ki jih ne poznajo vsi. Ena izmed takih je zagotovo Sveta Ana – daleč naokoli vidna cerkvica in eden izmed najbolj priljubljenih, pa tudi najlepših, izletniških ciljev ljubljanskega obrobja.

Nahaja se na razglednem griču Šentan nad Podpečjo in Jezerom. Griču so dali veljavo že v prazgodovini, saj je bilo na mestu današnje cerkvice že v pozni bronasti in zgodnji železni dobi gradišče. To je omogočalo odličen pregled nad dogajanjem v dolini. Življenje na gradiščih je zamrlo z rimsko osvojitvijo. Cerkev pa je bila zgrajena v času gotskega sloga in v baročnem slogu obnovljena leta 1883. Nad vrati je pred leti stal kip svete Ane s hčerjo Marijo in malim Jezusom, a so ga leta 1938 prenesli v Narodno galerijo.

Pogled s sv. Ane.,
Pogled s sv. Ane. FOTO: Kraji.eu

Pod njo menda glavo tišči zmaj, ki je tako velik, da se skriva še pod Podpeškim jezerom ob vznožju hribčka, rep pa ima pod sosednjim Krimom. Ko z njim zamahne, se dvigne voda in poplavi celotno Barjansko polje …

Sv. Ana ponuja čudovite razglede

Po kratkem in nezahtevnem vzponu se s hriba odpre čudovit razgled na Ljubljansko barje, del Ljubljanske kotline, Polhograjsko hribovje, Alpe in gozdove bližnjega Krima. Na vrhu najdemo okroglo smerno ploščo, ki pogled vodi na bližnjo in daljno okolico Sv. Ane. Na sedlu pod cerkvijo pa je turistično-informativni paviljon, ki nas na kratko seznani z zanimivostmi širšega območja.

Pogled na Podpeško jezero.
Pogled na Podpeško jezero. FOTO: Profimedia.

Na hrib se je najlažje vzpeti iz vasi Jezero ob Podpeškem jezeru; pot je razgibana, višje se s potjo združita iz Podpeči združita v dokaj strmo gozdno pot, za katero je priporočljiva primerna obutev in pohodne palice. Poleg tega začnemo hojo ob eni osrednjih zanimivosti Ljubljanskega barja, ob katerem je poleti urejeno kopališče z lesenimi pomoli. Ob njem je priljubljena Gostilnica Jezero, v kateri strežejo tradicionalne slovenske jedi. Na začetku poti je urejeno tudi manjše parkirišče.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki