Najstniki

Tako boste šolarjem pripravili zdrav obrok

|
Avtor: Mama.Over.Net
zdrav obrok za šolarje
Foto: Profimedia

Ni tako težko, kot se morda zdi. Zdrave in okusne obroke za šolarje lahko pripravite zelo preprosto.

Pomembno je, da je bogat s hranljivimi snovmi in obenem okusen. Ne boste zgrešili, če se boste zgledovali po pravilih prehranske piramide. Obroki morajo imeti hranilno vrednost, dati dovolj energije in slediti navodilom o uravnoteženi prehrani.

Sestavljeni ogljikovi hidrati

Sestavljeni ogljikovi hidrati za razliko od enostavnih dlje časa razgrajajo in vsebujejo veliko več vitaminov, mineralov in vlaknin. Po zaužitju sestavljenih ogljikovih hidratov stopnja energije ostane stabilna. Tako se izognemo hitrim padcem energije in utrujenosti.

Poleg kruha, peciva in testenin iz polnozrnate moke lahko šolarju ponudite tudi izdelke iz ajde, rjavi riž, proso, ovsene kosmiče, polento, kuskus in bulgur.

Kuskusa, na primer, ni treba kuhati. Dovolj je, da ga sperete z vodo, prelijete z vročo vodo (eno enoto kuskus prelijete z 1,25 enote vroče vode). Kuskus pokrijete in počakate nekaj časa.

Zadosten vnos beljakovin

V obroke vključite potrebno količino beljakovin. Otrok naj uživa tako beljakovine živalskega izvora, kot so meso, mleko, mlečni izdelki, ribe in jajca, ter beljakovine rastlinskega porekla, kot so žitarice, semena in stročnice.

Hitro lahko pripravite obrok, ki bo vseboval dovolj beljakovin. Uporabite sveži sir, piščančje ali puranje prsi, ribe ali ribe iz konzerve (npr. tuna ali sardine), kuhana jajca, stročnice (fižol, leča, čičerika, grah), lahko pa tudi dimljen tofu.

Vključite sadje in zelenjavo

Sadje je idealno za malico, zelenjavo pa dodajte v sendviče, lahko pa pripravite tudi solato. Korenje ali kumaro lahko narežete na palčke, če dodate še različne omake, imate hitro pripravljen zanimiv prigrizek.

Ne pozabite na vodo!

Če otroci pijejo premalo tekočine, se lahko pojavijo glavobol, utrujenost ali pride do pomanjkanja koncentracije. Otrok naj ima vedno s seboj stekleničko vode. V zimskih mesecih mu lahko ponudite tudi topel nesladkan čaj ali čaj z medom.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.