Dojenček

Tako očistite dojenčkov nosek

|
Avtor: Mama.Over.Net
Novorojenček (Profimedia)
Pri čiščenju dojenčkovega noska je potrebna previdnost. Foto: Profimedia

Z vato boste dojenčka včasih tako požgečkali, da bo s kihanjem kar sam izločil sluz.

Polni noski so pri novorojenčkih in dojenčkih ena najpogostejših preglavic staršev. Nosna sluznica je pri dojenčkih in majhnih otrocih zelo občutljiva in hitro postane razdražena, nosek pa hitro zamašen.

Fiziološka raztopina je ena tistih stvari, ki jih najdemo v vsakem domu z majhnimi otročki. Slano raztopino boste dobili brez recepta, in sicer v obliki kapljic ali pršil za nos. Načeloma blaži zamašenost nosu, utekočini sluz in preprečuje nastajanje krast v notranjosti nosu. Priporoča se za odpravljanje zamašenega nosu pri dojenčkih in majhnih otrocih, saj ne povzroča neželenih stranskih učinkov. Če boste otročka od malega navajali na izpiranje nosu s fiziološko raztopino, bo to najbrž počel tudi v odrasli dobi, kar je vsekakor v primeru prehlada zelo priporočljivo.

“Nos čistimo s fiziološko raztopino z majhnim volumnom in majhnim tlakom. Postopek lahko ponovim večkrat v dnevu. Spiranje nosu z večjimi količinami fiziološke raztopine in z večjimi tlaki je odsvetovano. Zaradi anatomske lege ušesne troblje, ki povezuje nosni del žrela in bobnično votlino, lahko s tem celo spodbudimo vnetno dogajanje v srednjem ušesu,” opozarjajo na spletnih straneh Zdravstvenega doma Ljubljana.

Dodajajo, da so v lekarni v prosti prodaji tudi pršila, ki vsebujejo fiziološko raztopino: “Pršilo apliciramo v nos otroku, ki sedi ali stoji, dojenčka vzamemo v naročje in ga položimo v polsedeč položaj.” Ker dojenčki še ne zmorejo sami izpihati nosu, ga po uporabi fiziološke raztopine poležemo in poaspiriramo vsebino vsake nosnice z nosnim aspiratorjem.

V specializiranih trgovinah z otroškimi pripomočki imate veliko izbiro nosnih aspiratorjev. Nekateri delujejo na elektriko, drugi na ročno pumpico, pri nekaterih si pomagamo z usti, pri drugih pa s sesalcem. Zelo dobro očisti aspirator s sesalcem, ga pa ne morete nositi okoli in je primeren samo za uporabo doma. Zelo priročen in cenovno ugoden je aspirator, pri katerem si pomagamo z usti. 

Previdno z dekongestivi

“Ko speremo nos s fiziološko raztopino, lahko uporabimo še nosni dekongestiv, ki dodatno zmanjša
oteklino nosne sluznice. Uporabljamo ga največ 5 zaporednih dni. V primeru pojava krvavitve iz nosu,
uporabo nosnih dekongestivov takoj prekinemo,”
velevajo v ZD Ljubljana.

Dekongestivi so zdravila, ki zmanjšujejo oteklost sluznice in zavirajo nastajanje sluzi ter tako pomagajo očistiti zamašene nosne prehode in sinuse. Kot lahko preberemo na spletnih straneh Mariborskih lekarn, je pri njihovi uporabi potrebna previdnost, saj so namenjeni otrokom starejšim od dveh let. “Mlajši otroci lahko dobijo nosni dekongestiv samo po priporočilu pediatra,” opozarjajo.

Dojenčkom moramo pomagati čistiti nosek (Profimedia)
Starši se morajo zelo zgodaj naučiti čistiti nosek novorojenčku. Foto: Profimedia

Zrak naj bo dovolj vlažen

Zrak v prostoru mora biti dovolj vlažen in čist. Predlagamo nakup električnega vlažilca zraka, na radiator pa lahko položite vlažne krpe ali posodico z vodo. Predlagamo tudi redno zračenje bivalnih prostorov. Pri Mariborskih lekarnah pojasnjujejo, da je bistvo vlažilcev zraka oziroma vlažilnih pršil, da navlažijo sluznico nosu. Zaradi tega je čiščenje nosu lažje, saj se nosna sluz s tem razredči in lažje izteka.

Predlagamo, da v kopalnici naredite parno sobo. Na vso moč odprite toplo vodo v kadi ali kabini za tuširanje. V kopalnici ostanite vsaj petnajst minut, saj je tako čiščenje koristno pred spanjem in hranjenjem dojenčka ali otroka.

Obstajajo tudi mazila, ki se uporabljajo v te namene in vsebujejo vlažilne komponente. Pri Mariborskih lekarnah opozarjajo: “Ker nekatera mazila vsebujejo tudi eterična olja, kafro, mentol, moramo biti pri otrocih previdni, saj jih le ta lahko zelo pečejo, po drugi strani pa lahko prevelika vsebnost eteričnih olj, kafre in mentola pri otrocih povzroči dihalno stisko.” Pri otrocih tovrstna mazila za uporabo v nosu odsvetujejo.

Babice bi izbrale čebulo

Če iščemo stare nasvete babic, boste sestavino za ta recept našli v domačem hladilniku. Čebulo narežite na krhlje, zavijte v pleničko in obesite čez posteljico, ko otrok spi. 

Po nasvetu patronažnih sester lahko dojenčku nosek očistimo tudi s pomočjo vate. Na konec kapnemo malce fiziološke raztopine in očistimo nosek. Včasih bomo dojenčka tako požgečkali, da bo sam kihnil odvečno sluz. Nikar pa ne uporabljajte vatiranih palčk ali robčkov, ki se hitro strgajo.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki