Dojenček

Večina dojenčkov ne spi celo noč tako hitro kot pričakujejo starši

|
Avtor: Mama.Over.Net

»Je tvoj dojenček spal vso noč?« To vprašanje ste zagotovo slišali že neštetokrat. Znanstveniki so odkrili, da staršev ne bi smelo skrbeti, če njihov dojenček ne prespi cele noči, ampak bi morali večjo pozornost nameniti splošnemu spancu. V to je vštet tudi popoldanski spanec. 

Eno najpogostejših in najbolj zoprnih vprašanj, ki jih slišijo novopečeni starši je, če njihov dojenček spi celo noč. Nova raziskava univerze McGill je pokazala, da staršev ne bi smelo skrbeti, če njihov dojenček pri šestih mesecih ali enem letu ne prespi cele noči. 

Raziskava, ki bo kmalu objavljena v znanstveni reviji Pediatrics, je razkrila, da velik odstotek zdravih in razvojno normalnih dojenčkov od prvega leta ne spi celo noč, vendar to ne povzroča nobenega povečanega tveganja za počasnejši kognitivni razvoj, razvoj govora ali motoričnih sposobnosti.

»Če bi staršem lahko povedala le eno stvar, je to, naj ne skrbijo če njihov otrok še vedno ne spi skozi celo noč,« je povedala avtorica študije Marie-Helene Pennestri.

Spanje skozi noč ali utrjevanje spanja je opredeljeno kot šest do osem ur neprekinjenega spanca. Rezultati raziskave so pokazali, da 38 odstotkov šestmesečnih dojenčkov ne spi šest ur, več kot polovica (57 odstotkov) pa jih ne spi osem ur. Pri 12 mesecih 28 odstotkov dojenčkov še vedno ni spalo šest ur zaporedoma, 43 odstotkov pa osem ur zapored. Če si torej belite glavo s tem, da dojenček  ni prespal cele noči, vedite, da niste edini.

Morda je največje odkritje raziskave zavrnitev splošne domneve, da lahko prekinjen spanec v prvem letu povzroči razvojne težave. »Našli nismo nobenih pomembnih povezav med utrjevanjem spanja pri šestih ali 12 mesecih in med psihološkim ter psihomotoričnim razvojem,« je dodala avtorica študije. Spanec ima nedvomno ključno vlogo pri otrokovem razvoju, vendar je celoten spanec, vključno s popoldanskimi spanci morda celo pomembnejši kot pa šesturni ali osemurni neprekinjeni spanec. Navsezadnje pa je vsak dojenček drugačen, in ne glede na to, ali spi vso noč pri štirih ali 14 mesecih, prej ali slej bo dosegel mejnik v svojem razvoju.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

--

Zadnji dodani članki