Šolar

Tako otroci ne bodo ves dan strmeli v zaslone

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otroka gledata telefon
Če se vam zdi, da vaši otroci preživijo preveč časa pred zasloni, ga poskusite omejiti. Foto: Profimedia

Otroci preživljajo preveč časa pred zasloni. Obstaja več načinov, kako to težavo rešiti.

Raziskava, ki jo je izvedel dr. Otroci preživljajo preveč časa pred zasloni. Obstaja več načinov, kako to težavo rešiti. z Univerze De Montfort, je pokazala, da številni desetletniki izgubijo osem do devet ur spanja na teden, ker ne morejo odložiti telefona. To pomeni, da jim na teden “zmanjka” za eno noč spanca.

Dr. Shaw je preučeval vlogo družbenih omrežjih na kakovost spanja pri otrocih v prednajstniškem obdobju. Raziskava je potekala na šolah v Leicestru. Rezultati so pokazali, da desetletni otroci, ki pred spanjem uporabljajo družbena omrežja, manj spijo in da pri njih obstaja večja nevarnost za pojav anksioznosti.

Raziskava je prav tako pokazala, da deset- do enajstletni otroci povprečno spijo le 8,7 ure na noč. Čeprav se odraslim morda to ne zdi slabo, pa zdravniki za to starostno skupino priporočajo med 9 in 12 ur spanja na noč, piše britanski The Sun.

Približno 70 odstotkov sodelujočih v raziskavi je na družbenih omrežjih preživelo približno štiri ure na dan, polovico od tega neposredno pred spanjem.

Kako lahko otroke odvadimo tega? Tukaj je nekaj nasvetov. 

Delajte tisto, kar govorite

Otroci posnemajo svoje starše. Če ste vi ves čas na telefonu, ne morete pričakovati, da vas bodo resno jemali, ko jim boste to prepovedali. Bodite jim za zgled.

Poskusite z družinskim digitalnim detoksom, tudi če traja le nekaj ur. Telefon dajte na tiho in ga pospravite nekam, kjer ne bo na dosegu rok. Čas brez telefona lahko izkoristite za igranje družabnih iger.

Preklopite telefon v črno-belo

Družbena omrežja so zasnovana tako, da uporabnikom zagotavljajo valove evforije. Vendar pa neskončno brskanje po teh platformah postane manj privlačno, če je vse v črno-beli barvi. Na telefonu lahko v nastavitvah izberete možnost, da zaslon preklopite na sive odtenke.

Omejite čas pred zaslonom

Določite, koliko časa je lahko otrok pred zasloni. To morate otroku jasno povedati. Ko se čas izteče, se telefon izklopi. Pomembno je, da ste pri tem dosledni.

Le eno družbeno omrežje

Veliko otrok je prisotnih na več družbenih omrežjih. Dogovorite se, da uporablja le eno omrežje. Geslo spremenite tako, da ga poznate le vi. Na otrokovemu telefonu onemogočite nalaganje aplikacij brez vašega dovoljenja. Preverite, kdo sledi vašemu otroku na dogovorjenem družbenem omrežju. Pogovorite se o tem, koga lahko sprejme za svojega prijatelja.

Uvedite škatlo za shranjevanje mobilnih telefonov

Določite čas, ko mora vaš otrok pred spanjem telefon odložiti v za to določeno škatlo. Preden telefon položi v škatlo, izklopite zvoke. Telefon mora ostati v škatli do naslednjega jutra.

Zaposlite jih

Dolgočasje je pogosto razlog za brezglavo gledanje v mobilni telefon. Poskusite otroke z nečim zaposliti. Naj ne bodo otroci pred zasloni. Naj vam pomagajo pri pripravi čaja v kuhinji. Če so dovolj stari, jih izzovite, naj pripravijo enostaven obrok sami. 

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki