Aktualno

To so glavni razlogi za nastanek toksičnega šoka

|
Avtor: Staša Pust
Sindrom toksičnega šoka
Posledice sindroma toksičnega šoka so lahko zelo resne. Foto: Profimedia

​Posledica sindroma toksičnega šoka je hudo vnetje, ki ga povzroča bakterija stafilokok. Če ne ukrepamo pravočasno, lahko pride tudi do smrti.

Na Žurnal24 smo poročali o primerih posameznic, ki so doživele sindrom toksičnega šoka (STŠ). Med drugimi je svojo usodo s svetom delila manekenka in igralka Lauren Wasser, ki je zaradi šoka izgubila obe nogi.

Najpogosteje do šoka, katerega znaki se navadno razvijejo v 3-5 dneh po okužbi, pride, če je ženska pozabila vstavljen tampon v nožnici več dni. Posledica je hudo vnetje, ki ga povzroča izjemno agresivna bakterija stafilokok. To so mikroorganizmi, ki jih najdemo tudi v telesih zdravih posameznikov. Pravzaprav ima te bakterije kar tretjina vseh ljudi, a večina nima zdravstvenih težav.

Na ameriškem nacionalnem zdravstvenem inštitutu so zapisali, da se STŠ po ocenah strokovnjakov pojavi pri približno 0,8 do 3,4 primerih na 100.000 prebivalcev Združenih držav Amerike. Pacienti, ki jim diagnosticirajo STŠ, so načeloma hospitalizirani. Zdravniki jim predpišejo antibiotike in skušajo najti vir okužbe, nato pa jim odredijo ustrezno zdravljenje.

Običajno so bakterije prisotne na koži, v nosu, pod pazduhami, v predelu dimelj in vagini. Določeni sevi tega organizma pri izjemno redkih posameznikih proizvedejo toksine, ki agresivno preidejo v kri in povzročijo vnetje v celotnem telesu ter sprožijo STŠ. Zato govorimo o šoku, saj gre za sepso. Večina ljudi ima v svoji krvi protitelesa, ki jih ščitijo pred omenjenimi toksini. 

Če opazite te simptome, morate k zdravniku

Simptomi, ki kažejo na sindrom toksičnega šoka, so močan glavobol, hude bolečine v grlu in mišicah, povišana telesna temperatura, vrtoglavica in zmedenost, slabost in bruhanje, diareja, hiter padec krvnega tlaka, izpuščaji na koži podobni opeklinam in rdeče beločnice.

V primeru, da opazimo nenadne spremembe in sumimo na toksični šok, se je treba nemudoma odpraviti k zdravniku. Ob tem je treba morebitni tampon, diafragmo, cervikalno kapico ali gobico nemudoma odstraniti iz nožnice, ter zdravniku povedati za uporabo le-teh.

Če je diagnoza postavljena dovolj hitro, se STŠ zdravi z antibiotiki, ki uničijo bakterije, ter drugimi zdravili, ki omilijo simptome. V primeru da ne ukrepamo pravočasno, pa lahko sindrom privede tudi do smrti.

Najprej mislili, da gre za trebušno gripo …

To se je leta 2020 zgodilo 17-letni Belgijki Maëlle. Najstnico so sprejeli v bolnišnico zaradi vročine in bruhanja, glede na simptome so zdravniki sprva predvidevali, da je kriva trebušna gripa ali gastroenteritis, je na Facebooku pojasnila njena mama Laurence. Od nesrečnega dogodka se trudi ozaveščati in opozoriti na nevarnost toskičnega šoka ter napak, ki jih delajo mlada dekleta pri uporabi tamponov.

Pomembna je preventiva

Zato je zelo pomembno vedeti, da mora biti bolezen zdravljena čim hitreje, če želimo povsem okrevati. Veliko pa lahko seveda naredimo že s preventivo, tako da namesto tamponov uporabljajmo higienske vložke. Če že uporabljate tampone, potem izberite tiste z nižjo vpojnostjo. Tampon menjajte najmanj vsake štiri ure in jih ne uporabljajte med spanjem. Ker bakterije preživijo tudi na rokah in so izredno odporne, si je po vsaki menjavi tampona treba obvezno umiti roke.

Razvoj STŠ, ki ga je na podlagi študije kliničnih primerov bolezni pri sedmih otrocih leta 1978 poimenoval in prvič opisal dr. James Todd, lahko povzročijo različni dejavnike. Med drugimi tudi uporaba tamponov, kot se je zgodilo v prej omenjenem primeru. Še vedno pa ni dobro pojasneno, zakaj natančno je uporaba tamponov sploh povezana z razvojem STŠ.

Raziskave so sicer pokazale, da je tveganje za menstrualni STŠ zaradi uporabe tamponov povezano z vpijanjem; večja kot je stopnja vpijanja, večje je tveganje in obratno. Prav zato bi morale ženske vedno uporabljati tampone z najmanjšo stopnjo vpijanja, ki še ustreza njihovim trenutnim potrebam glede na menstrualni tok. Primeri sindroma toksičnega šoka so bili povezani tudi z uporabo menstrualnih skodelic, vpojnih gob, tudi probiotičnih tamponov.

V Veliki Britaniji za STŠ vsako leto zboli približno 40 oseb, od tega je kar polovica primerov povezanih z uporabo tamponov. Ta podatek temelji na raziskavi britanskega zdravstvenega laboratorija, ki je bila izvajana od 1985-1995.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki