Dojenček

Kdaj po porodu nastopi menstruacija?

|
Avtor: Anja Scuka

Številnim doječim mamicam še dolgo po porodu ni treba skrbeti za higienske vložke …

Če bo mamica po porodu dojila, se bo najverjetneje menstruacija pojavila kasneje. Vsekakor pa menstruacija ni pokazatelj, da je ženska plodna, saj nastopi ovulacija pred samo menstruacijo. Plodni ste torej že pred prvo menstruacijo.

Naj mineta dve leti

“Preden se po porodu odločite za spolne odnose, premislite o vaših načrtih za povečanje družine. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj dve leti,” svetuje dr. Zalka Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Dr. Zalka Drglin opozarja na nekatere mite, povezane z dojenjem, češ, da doječa mati ne more zanositi: “Če dojite, je vaša plodnost zmanjšana, še vedno pa lahko pride do ovulacije in zanositve, odvisno od tega, kako pogosto dojite čez dan in ponoči in od morebitnih dodatkov tekočine ali hrane, ki jo prejema dojenček. Če želite z dojenjem uravnavati rojstva, se natančno poučite, pri katerih pogojih je mogoče z dojenjem uravnavati plodnost in kakšna je zanesljivost te metode.”

Dojenje ni zanesljiva kontracepcija. Foto: Profimedia

Če ne dojite, se bo vaša menstruacija pojavila nekje v štirih do šestih tednih po porodu, kar pomeni, da lahko pride do prve ovulacije že v prvem mesecu po porodu. Drglinova opozarja, da ste lahko plodni, še preden dobite prvo menstruacijo.

“Že ob prvem spolnem odnosu po porodu uporabite zanesljivo kontracepcijo. V nobenem primeru ne imejte nezaščitenega spolnega odnosa, ker bi lahko že takoj ponovno zanosili,” dodaja.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki