Izleti

Trije skriti kotički, kjer se lahko pozimi kopate

|
Avtor: St. P.
Termalni vrelci, topli vrelci
Nekateri si pozimi radi privoščijo kratek skok v naravne tople vrelce. Najdemo jih v številnih krajih po svetu in doma. Foto: Profimedia

Če bi se radi pozimi v naravi potopili v toplo vodo, lahko to pri nas storite na več krajih.

Slovenija skriva številne termalne izvire, kjer se lahko zastonj kopamo skozi celo leto. Čudeže narave tako lahko tudi pozimi preizkusimo na lastni koži. Preverite, kam se lahko podate.

Klunove toplice

Ene izmed najbolj zanimivih naravnih term na prostem v Sloveniji so zagotovo Klunove toplice v Bušeči vasi na Dolenjskem. Vpisane so v Register nepremične kulturne dediščine Slovenije in imajo močan zgodovinski pečat. Njihova posebnost je nedvomno temperatura, ki skozi celo leto znaša 27 stopinj Celzija, zato se lahko v njih kopamo v vseh letnih časih. Vrelec vsebuje žveplo, ogljikovo in dušikovo kislino, karbonate in različne organske snovi, ki naj bi blagodejno delovale na živčna, kostna, ledvična in želodčna obolenja.

Že leta 1806 so vrelec zajezili grofje Auerspergi iz Leskovca pri Krškem. Če gre verjeti pripovedim, naj bi se v Grünovih toplicah (ime so dobile po najbolj znanem lastniku toplic Antonu Aleksandru Auerspergu oziroma Anastaziju Grünu) v tistih časih največkrat namakal slovenski pesnik Andrej Smole, zelo verjetno pa tudi avstro-ogrska cesarica Marija Terezija.

Če želite izlet podaljšati, se lahko ustavite še pri gotski cerkvi Žalostne Matere božje v južnem delu Bušeče ter spomeniško zavarovani Kožarjevi hiši z gankom ter ob kozolcih in rečni terasi Krke.

Termalni izvir sredi Krakovskega gozda

V neposredni bližini Kostanjevice na Krki, natančneje v Krakovskem gozdu, se skriva še en termalni izvir. Ta je zavarovan kot naravni rezervat in velja za največji nižinski gozd v Sloveniji. V njem je 42 hektarjev ohranjenega pragozda, kjer rastejo visoki hrasti starosti do 250 let.

Pri samem termalnem izviru je majhen, vendar lepo urejen bazenček, v katerem se lahko okopamo v vseh letnih časih in vremenskih razmerah. Temperatura v bazenu naj bi namreč ves čas merila med 34 in 36 stopinjami Celzija.

Ko boste obiskali omenjeni termalni izvir, si lahko ogledate še Kostanjevico na Krki, kjer si splača ogledati otok, ki ga obdaja reka Krka, Kostanjeviško jamo, Cistercijanski samostan, Galerijo Božidarja Jakca in seveda Gorjance.

Termalni izvir Straža

Topli izvir Straža pod Spodnjimi Pirničami je edini še ohranjen tovrstni izvir v Ljubljanski kotlini, ki je kot krajinska posebnost z značilnim sredozemskim rastjem zaščitena kot naravna geološka in hidrološka vrednota državnega pomena. V 20. letih prejšnjega stoletja so tu, daleč od drugih znanih rastišč v Primorju, namreč našli redko sredozemsko praprot venerini lasci. Krajani Pirnič si prizadevajo, da bi v zaščiteno območje vključili tudi bližnje biotsko raznoliko mokrišče in opuščeni kamnolom.

Termalni izvir so od nekdaj, predvsem pozimi, uporabljale perice iz okoliških vasi. Danes pa sem zaidejo raznovrstni posamezniki, ki se želijo namočiti v zdravilni vodi. Ta ima med 17 in 23 °C, pretok vode pa med 6 in 8 l/min. Temperaturna razlika med toplo vodo in mrzlim zrakom je najbolj opazna pozimi, ko se iz vode dvigajo meglice.

Do izvira se menda da priti z avtom, vendar ob tej cesti ni parkirišč. Uporabite lahko dve kolesarski cesti, ki vodita do izvira, ali pa se odpravite kar peš.  

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki