Malček

Načela, ki jim je treba slediti pri vzgoji trmastega otroka

|
Avtor: Mama.Over.Net
trmast otrok vpije
Močna volja lahko povzroči nekaj neprijetnih trenutkov, še posebej v predpuberteti in puberteti. Foto: Profimedia

Nekatere otroke je lažje vzgajati, druge težje. To je odvisno od otroka in tudi od staršev. Prav zato je treba prilagoditi svoj stil vzgoje – sebi in otroku.

Ste kdaj slišali, da vas otrok “ovija okoli malega prsta”? Kaj pa, da “ne smete dovoliti, da vedno dobi, kar želi”? Včasih gre za pametovanje, ki ga ni treba jemati resno. Včasih pa je morda dobro premisliti o tem, kar vam govorijo, še posebej, če gre za nekoga, ki mu zaupate.

Morda je vaš otrok eden tistih trmastih otrok, pri katerih je treba zavzeti trdnejše stališče in paziti na vsak korak. Ta trma ne pomeni nujno nič slabega. Otroku lahko pomaga na njegovi poti skozi življenje. Vendar pa lahko močna volja otroka povzroči nekaj neprijetnih trenutkov, še posebej v predpuberteti in puberteti. Način vzgoje je treba prilagoditi takemu otroku, saj bo tako bolje za vse.

Šest načel, ki jim je treba slediti, za vzgojo trmastega otroka

1.       Pokažite enako ali večjo vztrajnost

Najtežje je prvič – ko slišite odločen in uporniški “NE” iz ust otroka. Od tega prvega trenutka je pomembno pokazati, da kot starš ne odstopate od svojih “zahtev”. Če otroku rečete, naj pobere nogavice s tal in jih da v pranje, pa prekriža roke in reče “Ne”, morate vztrajati. V taki situaciji je treba ostati miren in vztrajen. Večkrat je treba ponoviti zahtevo in vztrajati, da jo opravi. Če je treba, otroku lahko tudi odvzamete kakšen privilegij. Pokazati mu morate, da ne boste odnehali. Ostanite mirni, trdni in vztrajni.

2.       Bodite dosledni

Posledica neke situacije mora biti takšna, kot ste jo napovedali. Vsakokrat! Enkrat je otrok občutil določeno posledico, že drugič za isto stvar ne smete popustiti. To se ne sme zgoditi! Prazne grožnje rušijo vaš uspeh. Če nenehno popuščate trmastemu otroku ali vedno popuščate njegovim zahtevam, ustvarjate posameznika, ki se ne bo znal soočati z življenjem. Veščine soočanja so pomembne za samospoštovanje in uspeh, ko otroci rastejo.

3.       Ne spreminjajte odločitev, ker ste utrujeni

Katera mama ni utrujena ob koncu dneva? Ko v tem času dobite priložnost za “boj” s svojim otrokom, je to zadnja stvar, ki se vam jo da početi. Če obstaja pravilo, ki se ga je treba držati, to naredite tudi, ko ste najbolj utrujeni. Ostanite mirni in sledite svojim pravilom. Otrok z močno voljo potrebuje starša z dovolj avtoritete in predanosti, da mu pomaga razumeti posledice in samokontrolo.

4.       Spoštujte sebe in pričakujte, da bodo vaši otroci storili enako

Če vam otrok zaloputne vrata pred nosom, jih odprite. Če enkrat popustite, vam bo to drugič povzročilo težave. Drugič bo šel otrok še korak dlje. Starš je tisti, ki ima avtoriteto in moč, ne pa otrok. Pomembno je, da otrok z močno voljo ve, kje je njegovo mesto.

5.       Odgovorite na izziv in bodite starš, kakršnega vaš otrok potrebuje

Ko otrok krši vaš dogovor, mora občutiti posledico, torej mora biti prikrajšan za kakšen privilegij. Morda se vam bo kdaj zdelo, da ste preveč strogi, da bi morali biti blažji, vendar včasih morate vztrajati in ne popustiti volji svojega otroka. Potrebni so energija, vztrajnost in predanost.

6.       Mislite dolgoročno in glejte širšo sliko

Trmast otrok ali otrok z močno voljo nenehno dela na tem, da bi dobil, kar želi. Pri tem se bori s starši na vsakem koraku. Pomembno je, da starši vidijo širšo sliko in razmišljajo dolgoročno. Čez 10 let bo otrok večji in močnejši. Zdaj se mora naučiti vse o samokontroli. Trma ni slaba stvar. Če starši uspejo naučiti otroka veščin, potrebnih za obvladovanje njegove volje, bo lahko otrok to dobro izkoristil v prihodnosti pri visokem izobraževanju ali na delu.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.