Šolar

Veščine, ki se jih mora otrok naučiti, preden bo prepozno

|
Avtor: Mama.Over.Net
veščine, ki jih je smiselno čim prej osvojiti
Otroke je treba pripraviti na življenje tudi tako, da poskrbimo za znanje osnovnih veščin. Foto: Profimedia

Ne glede na to, kako napredna postaja tehnologija, obstajajo neke osnovne veščine, ki bi jih morali vsi znati.

Ni treba, da vsak otrok obvlada enake veščine in ima enako znanje kot ostali, saj je to velikokrat odvisno od mesta odraščanja, okolja, okoliščin ter družine. Nekatere stvari pa veljajo za univerzalne, zaradi česar jih je treba čim prej usvojiti.

Trenutne okoliščine so popolnoma drugačne kot pa pred 30 ali 40 leti. Starši so drugačni, otroci so drugačni, družine so drugačne in svet je tudi drugačen. Ne glede na to, kako napredna postaja tehnologija, pa vseeno obstajajo neke osnovne veščine, ki bi jih morali vsi znati. Te stvari veljajo za čisto osnovne, zaradi česar ni treba opominjati nanje. A ker se svet spreminja, se včasih pripeti, da naš otrok ne zna teh čisto osnovnih stvari. Danes se namreč bojimo otroku zaupati kuhanje čaja, da se ne bi opekel. Po drugi strani pa je ta otrok obenem tako računalniško sposoben, da ga ne moremo dohajati.

Razbiti jajce in ga speči

Priprava jajca na oko zahteva je nekaj, kar otroku pride prav v različnih situacijah, tudi leta kasneje. Raje čim prej poskrbite, da ne pride do tega, da vaš najstnik ne zna speči niti jajca.

Pravočasno doseči cilj

Kako pomembno je za vas, da v življenju dosežete cilj, ki ste si ga zamislili? Kako težko vam je včasih nekaj opraviti in spoštovati rok? Predstavljajte si, kako lažje bi vam bilo zdaj, če bi se te osnovne veščine naučili že veliko prej. Kadar želimo otroka učiti o doseganju cilja, mu izpostavimo ta proces ter razložimo, kako ga doseči. To je zanj lahko le koristno. Poleg tega pa ga bo ta osnovna veščina dodatno okrepila in motivirala.

Ohranjanje čistoče

Dobro je, da otroku date navodila, da mora biti njegova soba ves čas pospravljena. Obenem pa ga zadolžite, da skupaj z vami skrbi tudi za red v dnevni sobi. Otroci se morajo zavedati tudi pomena čistoče v kopalnici in kuhinji. Pomembno je, da otroka naučimo, kako ohranjati čisti dom. Pomaga naj vam pri pomivanju posode, pospravljanju po kuhanju in podobno. Obenem ga naučite ločevati odpadke ter primerno skrbeti za okolje.

Varčevanje

Varčevanje je osnovna veščina, ki jo mora otrok obvladati in se jo naučiti čim prej. To bodo potrebovali celo življenje. Najprej se pogovorite z otrokom in postavite določen cilj. Naj pove, kaj bi želel imeti, vi pa ga poučite, kako varčevati, da se ta cilj tudi sčasoma doseže.

Stik z družino

Otroci so dandanes bolj vešči pri uporabi mobilnih telefonov kot pa starši. A vendar je lahko njihova uporaba tudi kakovostna, če jih spodbujate, da pokličejo babico, dedka ali druge sorodnike. Tako se bodo naučili vzdrževati odnos z družino, obenem pa bodo veliko izvedeli o empatiji in aktivnem poslušanju.

Storiti nekaj lepega za nekoga

Empatija in sočutje sta pomembni človeški vrlini in neprecenljivi lastnosti, ki ju je mogoče negovati že od otroštva. Bodite otroku zgled. Spodbujajte ga, da npr. pomaga gibalno ovirani osebi čez cesto ali nekomu napiše zahvalo ali skoči v trgovino namesto soseda.

Uživanje v samoti

To je osnovna veščina, ki je današnji otroci skoraj ne poznajo. Za to so v veliki meri zaslužni mobilni telefoni in drugi zasloni. Otroci enostavno ne znajo več biti sami. Spodbujajte otroka, da se ukvarja z dejavnostmi, ki mu omogočajo, da čas preživi sam in v miru. To lahko naredi s knjigo, določenim hobijem ali pa si samo vzame trenutek za razmislek.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki