Družinski odnosi

Vse, kar morate vedeti o dopustu z manjšimi otroki

|
Avtor: Staša Pust
potovanje z otroki
Potovanje z majhnimi otroki zahteva načrtovanje, vendar lahko prinese neprecenljive trenutke povezovanja in raziskovanja. FOTO: Profimedia

Ena izmed ustanoviteljic portala Kam z mulcem – Urša Marinko, kjer objavljajo ideje za izlete in dopuste za družine, je z nami delila nekaj nasvetov za potovanje z otroki.

Da je potovanje z manjšimi otroki ne le izvedljivo temveč tudi zabavno, dokazuje ekipa portala Kam z mulcem, kjer objavljajo ideje za družinska potovanja in izlete. Portal soustvarjajo štiri mamice, sicer dolgoletne prijateljice iz srednješolskih let, ki jih poleg številnih drugih interesov druži tudi želja po raziskovanje sveta, Slovenije, kulture in narave.

Po rojstvu prvega otroka smo se srečale z izzivi, s katerimi se sooča prav vsaka mama oziroma starš, a želja po raziskovanju in po uživanju tega, kar nam svet ponuja, ni minila. Ko smo se odpravile na potovanje, so nas prijatelji in znanci pogosto spraševali, kako to, da se odpravljamo tako daleč in morda v kulturno tako različno državo, kjer moraš na neznanem terenu poleg sebe skrbeti in varovati še otroka,” razlog za idejo o ustanovitvi portala, ki z nasveti, idejami in izzivi na destinacijah pomaga številnim družinam, izda ena izmed njegovih štirih avtoric Urša Marinko.

Otroci se od potovanj učijo pomena različnosti in enakovrednosti. Če jih starši znajo v doživetja pravilno vključiti, pa na potovanjih pogosto potešijo tudi svoj raziskovalni duh. FOTO: Portal Kam z mulcem

Kot pove, je sicer dilema staršev na mestu, saj znajo biti potovanja z otroki tudi zelo naporna. Poudarja, da se moraš pri tem poslušati in se ne smeš siliti, saj je “prav vsaka odločitev prava, če tako čutiš”. Zatorej ni pomembno, ali gremo na potovanje takoj po porodu, čez tri mesece, ali pa šele, ko otroci dopolnijo tri leta oziroma morda nikoli.

Ustanoviteljica pri tem ovrže (zmotno) prepričanje, da otroke na potovanjih matramo oziroma jih spravljamo v nevarnost in da od njih ničesar ne odnesejo. “Otroci so kot male spužvice, ki iz okolja črpajo ogromno informacij, vtisov, spominov. Večino teh niti ne opazimo. Morda si majhen otrok ne bo zapolnil zgodovinskih dejstev, bo pa na poti spoznal raznolikost sveta in predvsem njegovo sprejemanje. Večji otroci lahko z izkustvenim spoznavanjem različnih kultur in zgodovine lažje razumejo, kar se učijo v šoli in si te informacije enostavneje zapomnijo,” razmišlja Marinko.

Predvsem pa se ji zdi pomembno, da se otroci od potovanj učijo pomena različnosti in enakovrednosti. Če jih starši znajo v doživetja pravilno vključiti, pa na potovanjih pogosto potešijo tudi svoj raziskovalni duh.

Čeprav se strinja s tem, da se kot dojenček ne uči o kulturi, naravi in večine spominov ne ohrani, kljub temu občuti razpoloženje in povezanost staršev, če ti na potovanjih uživajo. Še enkrat poudari, da je zato ključno, da se na potovanje odpravimo, le če si tega resnično želimo.

Morda si otrok ne bo zapolnil vseh zgodovinskih dejstev, bo pa na poti spoznal raznolikost sveta in predvsem njegovo sprejemanje. FOTO: Profimedia

Če je otrok dovolj star, se skupaj odločite ali z njim posvetujte za naslednji izlet. Destinacijo mu pokažite na zemljevidu, da bo vedel, kam se odpravljate. Opišite mu osnovne značilnosti kraja in izletniških točk. Za marsikaterega otroka je pomemben tudi čas vožnje in hoje do cilja, pa tudi, kaj jih na cilju čaka, planinski dom z okusno ponudbo kosil in sladic, morda igrišče, naravno kopališče ipd. To je vse s čimer otroke vključimo in motiviramo na izletu, ki si ga zato tudi bolje zapomnijo,” svetuje sogovornica.

Čeprav se na njihov portal po pomoč in nasvete obrne veliko staršev, meni, da “nenačrtovan ali nestrukturiran prosti čas ob hitrem tempu in vse višjih merilih, kaj pomeni biti dober starš, neupravičeno izgublja pomen”. In doda: “A že igra na sosednjem hribu, družabne igre, preprosto valjanje po kavču in domači pižama partiji družini prinese ogromno veselja”.

Ideje za izlet in dopust v Sloveniji

Čeprav naša sogovornica meni, da ima vsaka od občin/regij nešteto kotičkov, ki kar kličejo po obisku, našteje nekaj predlogov za izlet: “Sedaj mi na misel najbolj pridejo gozdne učne poti, ki jih oblikuje Zavod Škrateljc, kot sta Pot pastirskih škratov na Krvavcu in Polhov doživljajski park, nato tudi pustolovski parki, ki jih najdete po vsej Sloveniji, na primer Geoss pustolovski park, pustolovski park v Postojni, Dežela Petra Klepca v Osilnici, kamp Menina v Savinjski dolini. Zelo rade se podamo tudi na kakšen pohodniški izlet, na primer na Slivnico pri Cerkniškem jezeru, kjer se lahko na vrhu posladkamo s palačinkami, in do planinske koče Vogar, od koder lahko občudujemo razgled na Bohinjsko jezero. Ob deževnih dnevih pa se odpravimo tudi v kakšno manj obiskano jamo, kot sta Pekel v Savinjski dolini in Litija.”

Družina Marinko se navdušuje nad velikimi zvermi, ujedami pa tudi ostalimi prebivalci gozdov, zato so bili nad obiskom Kočevskega povsem očarani. FOTO: Portal kam z mulcem.

Za konec z nami deli tudi nekaj spregledanih destinacij za dopust v Sloveniji, ki jih sicer ni tako malo. “Slovenci imamo srečo, da živimo v majhni državi, polni naravnih vod, ohranjenih gozdnih kompleksov in ponudb družinskih doživetij, ki so vsako leto bolj bogata. V preteklosti smo tako obiskali območje Kočevskega, ki je poznano po svoji neokrnjeni naravi, in kjer živi ogromno živalskih vrst. Marsikatero izmed njih lahko ob obisku tudi opazujete. Naša družina se navdušuje nad velikimi zvermi, ujedami pa tudi ostalimi prebivalci gozdov, zato je že samo gibanje po območju teh živali zelo zanimivo. Poleg tega pa ima Kočevsko kar nekaj naravnih kopališč, kot sta Rudniško jezero v Kočevju in jezero v Kočevski reki, dobro urejenih kolesarskih in pustolovskih parkov ter bogato izbiro turističnih kmetij z okusno hrano,” opiše prvega izmed dveh predlogov za dopust v Sloveniji.

Kot drugega pa navede še Pomurje, ki so ga z družino prav tako nedavno obiskali, in zanj pravi, da je bogato z doživetji vseh tipov. “Od naravnih doživetij, kot so jezera, reka Mura z ogledom znanega mlina, do interaktivnega doživljajskega parka Ekspano, gnezdenja štorkelj, kolesarjenja okoli Bukovniškega jezera, ogleda Murske Sobote in okušanja pomurske kulinarike. Pa še bi lahko naštevali. Takih krajev je v Sloveniji veliko, zato ekipo Kam z mulcem to leto prav nič ne skrbi oz. nas celo veseli poletje preživeti v Sloveniji,” sklene in ob tem povabi še vse ostale, da boljše spoznajo svojo deželo. Nekaj idej za idilične izlete po Sloveniji lahko najdete tudi na našem portalu.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Ideje

Idilični družinski izlet blizu Ljubljane

Ni skrivnost, da za obisk prečudovitih naravnih znamenitosti ne potrebujemo iti daleč od doma. Slovenija v sebi skriva res mnogo lepot. Ena od njih se nahaja le pol ure vožnje iz Ljubljane.

Zadnji dodani članki