Malček

Zakaj mora biti otrokom včasih dolgčas?

|
Avtor: Mama.Over.Net
otroku je dolgčas
Otrokom mora biti včasih tudi dolgčas. Foto: Profimedia

Neskončna elektronska stimulacija nam pušča zelo malo prostora za razmišljanje, ustvarjalnost ali dolgčas.

Živimo v svetu, kjer smo ves čas “priklopljeni”. Večina ljudi se namreč po ulicah sprehaja s slušalkami v ušesih in se nahaja čisto v svojem svetu. Ta neskončna elektronska stimulacija nam posledično pušča zelo malo prostora za razmišljanje, premislek in ustvarjalnost ali pa za dolgčas. Za otroke pa to ni dobro.

Charles Dickens, eden največjih in najproduktivnejših angleških pisateljev, je običajno delal od 9. do 14. ure, nato pa si je privoščil odmor in počitek. Slednjega je izkoristil za sprehod po londonskih ulicah. “Če ne bi mogel hoditi hitro in daleč, bi preprosto eksplodiral in propadel,« je zapisal pisatelj. Prav med temi sprehodi se je namreč prebudila njegova ustvarjalnost, ki je rodila njegovo leposlovje.

Čeprav se nam ne zdi produktivno, je tihi in dolgočasni čas za razmišljanje za otroke izjemno dragocen. Tako lahko razmišljajo in utrjujejo dnevne dejavnosti ter odkrivajo svojo okolico brez motenj.

Dolgčas je sicer eden človeških občutkov, v katerem nihče posebej ne uživa. Predstavlja nezadovoljstvo in za nekatere globoko utrujenost, nekateri pa se takrat soočajo z nemirom in jezo.

“Dolgčas je duševno gnojilo, možganom naredi to, kar uteži naredijo mišicam.”

Kaj se zgodi, ko je otroku dolgčas?

Kadar je otrokom dolgčas, postanejo ustvarjalni. Ozirajo se naokoli, da bi našli nekaj, kar bi pritegnilo njihovo pozornost in domišljijo. Tako se pogosto zaposlijo z igračami ali pa risanjem. To pomeni, da dolgčas spodbuja ustvarjalno razmišljanje ter ustvarjanje. “Dolgčas naredi vašim možganom to, kar uteži naredijo vašim mišicam,” je zapisal Thomas Kersting v svoji knjigi Disconnected.

Dolgčas je označil za duševno gnojilo. Kersting zavrača željo staršev, da vsak trenutek otrokovega življenja zapolnijo z nekakšno zunanjo stimulacijo, še posebej elektronsko. Hitro prekomerno učenje, ki se osredotoča na akademsko pripravo, in preobremenjen življenjski slog motita otrokovo sposobnost, da bi bil otrok.

Vi obogatite vaše otroke

Starši, ki z otrokom preživljajo čas ob čisto vsakodnevnih opravilih, obogatijo njihov vsakdan. Vse, kar vaš otrok potrebuje v prvih letih življenja, je njihova vključitev v vaše dnevne rutine, saj tako oživijo svoja čute. Zaradi tega se zabavajte in sprejmite vsakdanje trenutke življenja. Naučite jih več o življenju tako, da so prisotni pri vsakdanjih opravilih.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.