Malček

Zato otroci ne marajo zelene hrane

|
Avtor: Mama.Over.Net
Deklica je zelenjavo, brokoli, korenje, cvetača.
Rdeča hrana naj bi nam delovala bolj hranljivo, zato raje psoegamo po njej. Foto: Profimedia

Se otroci upirajo, ko na krožniku zagledajo zelenjavo, kot je brokoli? Raziskava je pokazala, da otroci niso sami krivi za svojo izbirčnost.

Videz in vonj brokolija otrokom ne deluje tako privlačno kot pogled na maline. Za to otroci niso krivi sami. Italijanska raziskava je pokazala, da je za to kriv naš genetski zapis.

Raziskava je pokazala, da je pri izbiri hrane najpomembnejše čutilo vid. Genetski zapis je tisti, ki določa, da izbiramo rdečo hrano pred zeleno. “Po nekaterih teorijah se je naš vidni sistem razvijal tako, da bi enostavno prepoznal najbolj hranljive jagode, sadje in zelenjavo v zeleni džungli, ki nas obdaja,” je pojasnila Raffaella Rumiati, profesorica kognitivne nevroznanosti in koordinatorica raziskave.

Ljudje smo, za razliko od živali, odvisni od vida in ne od vonja. Še posebej smo učinkoviti pri ločevanju rdeče in zelene barve. Do zdaj je bilo opravljenih le nekaj raziskav o barvi hrane. “Če je surova hrana bolj rdeča, bolj verjetno je, da je hranljiva, medtem ko zelena barva kaže, da vsebuje malo kalorij,” je pojasnil avtor raziskave dr. Francesco Foroni. Poudaril je, da bi se barva lahko uporabljala tudi v boju proti debelosti, saj so ugotovili, da se ta preferenca nanaša samo na hrano, ne pa tudi na druge neužitne predmete.

Kljub temu pa je pomembno, da otroci kljub temu jedo zelenjavo. Ne skrivajte je pred njimi, saj jo bodo našli v vsem. Skupaj poiščite način, kako jo bodo zaužili. Na primer, brokoli lahko spečete in postreže s sirovo omako, lahko ga dodate v pire ali juho.

Izbirčnosti pri hrani je več kot v preteklosti. Vzrokov za to je več. Strokovnjakinja nam je razkrila, kako otroke spodbuditi, da poskusijo več hrane.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki