Malček

Ko starši čistijo dudo s svojimi usti

|
Avtor: A. Š.
Tolažilne dude ne čistimo s svojimi usti. Foto: Profimedia
Za zdravje otroških zobkov moramo skrbeti zelo zelo zgodaj. Foto: Profimedia

Vsi smo že videli primer, ko pade otroku duda iz ust. Da mu jo lahko hitro potisnejo nazaj v usta, jo nekateri starši ali celo babice očistijo kar s svojimi usti.

Strokovnjaki opozarjajo, da tega ne smemo početi. Prav tako si z otrokom ne delimo zobnega pribora, saj s tem prenesemo škodljive bakterije na otroka.

Zobni karies povzročajo različne bakterije, ki se tako kot druge bakterije lahko prenašajo iz osebe na osebo, piše italijanski Focus.

Otroci, ki so še posebej občutljivi na te bakterije, se zelo pogosto z njimi okužijo od matere, ko med jedjo uporablja isto žličko kot otrok. Pogost primer prenosa teh bakterij je, ko starši s svojimi usti “čistijo” tolažilno dudo.

Prav v ta namen dudo raje vedno speremo pod tekočo vodo, svetujejo tudi uporabo zaščitne sponke, da duda ne pade na tla. Otrok naj ima vedno svoj pribor.

Strokovnjaki sicer opozarjajo še na nekatere druge pogoste napake staršev, ki privedejo do katastrofalnih posledic in gnilih zobkov. Otroci naj jedo le petkrat na dan in ne posegajo ves čas po prigrizkih. Pijejo naj le nesladkan čaj in vodo, saj so sladkani sokovi izjemno škodljivi za zobovje in povečujejo tveganje za zobni karies.

Otrokom je potrebno umivati zobke dvakrat na dan, dokler so otroci še majhni, zobke umivajo starši. Ti morajo res dobro poskrbeti za vsako zobno ploskev.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

--

Zadnji dodani članki