Malček

Tri sladke stvari, ki jih zobozdravnica nikoli ne bi dala otrokom

|
Avtor: Mama.Over.Net
Deklica si umiva zobe
Otrokom je treba pri umivanju zob pomagati, saj pogosto niso dovolj natančni. Foto: Profimedia

Trije izdelki, ki jih zobozdravnica nikoli ne bi dala otrokom, saj predstavljajo nevarnost za zobe. Njena izbira je marsikoga presenetila.

Dr. Hanna Kinsella je zobozdravnica in mama dveh otrok. Na svojem TikTok profilu deli zanimive in uporabne nasvete glede nege otroških zob. V eni od svojih objav opozarja na tri sladice, ki jih nikoli ne ponudi svojim otrokom kot prigrizek.

Na prvem mestu so se znašle rozine. “Mnogi menijo, da so rozine naravna sladica, a vsebujejo veliko sladkorja. Vrečka rozin vsebuje več sladkorja kot povprečna vrečka bonbonov. Poleg tega so zelo lepljive in se lahko zataknejo med zobmi ter povzročijo zobno gnilobo,” je poudarila dr. Kinsella.

Otrok je rozine.
Rozine so zelo lepljive, zato predstavljajo nevarnost za zobe. Foto: Profimedia

Zobozdravnica opozarja, da se lepljive stvari zadržujejo med zobmi tudi pri odraslih, vendar je pri otrocih to večja težava. Če si otroci namreč zob ne umivajo dovolj skrbno, to predstavlja veliko nevarnost za zobe.

Svojim otrokom nikoli ne ponudi niti sadnih kašic, saj tudi te vsebujejo veliko sladkorja. Staršem polaga na srce, naj nujno preverijo, koliko sladkorja vsebuje določena kašica. Na podlagi tega podatka naj se odločijo, ali jo bodo ponudili svojemu otroku, še posebej, če gre za prigrizek.

Tretja stvar, ki je ne da svojim otrokom, so bomboni, predvsem lepljivi, kot je na primer karamela. “Bolj kot je to, kar jemo, lepljivo, večja je verjetnost, da se bo dolgo obdržalo med zobmi. Tega pogosto ne čutimo med zobmi, ker tega ne opazimo. Posledično temu ne posvetimo posebne pozornosti, ko ščetkamo zobe,” pravi zobozdravnica. Tako se poveča nevarnost nastanka kariesa na zobeh.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki