Šolar

10 stvari, ki jih lahko pričakujete v prvih 24 urah po porodu

|
Avtor: Mama.Over.Net
FOTO: UNSPLASH

Prve ure po porodu so pogosto polne čustev ter pozitivnih in manj pozitivnih presenečenj.

Vaš dojenček je končno v vaših rokah. Ves vik in krik ob rojstvu počasi izzveneva, vi pa kar ne morete nehati gledati majhnega bitja, ki ste ga tako dolgo čakali. Kaj sledi zdaj?

Prva stvar, ki se jo boste naučile, ko postanete mama, je, da pričakujte nepričakovano. Ne glede na to, kako pripravljeni mislite, da ste, vas bo vaš novorojenček popeljal skozi šolo življenja. Ampak brez strahu! Na milijone žensk je že šlo skozi to pred vami in tudi vi boste.

Do takrat pa preberite nekaj nasvetov o tem, kaj lahko pričakujete po porodu, da se pripravite na najbolj neverjetno potovanje v svojem življenju.

1. Telesna presenečenja

Seveda boste občutljive na več mestih, odvisno od tega, kako ste rodile. Prišlo bo do krvavitev, napihnjenosti in občutljivosti dojk. Obstaja pa ena poporodna bolečina, ki je morda ne potrebujete, in to so krči. TI krči so običajen pojav po porodu in »napadejo« maternico, ko se ta vrača v prvotno obliko. Po prvem porodu so krči večinoma blagi, med dojenjem pa so lahko močnejši. Vsekakor je treba omeniti, da ti krči z vsakim porodom postajajo močnejši, zato bodite pripravljene.

Obenem lahko vaše dojke s prihodom mleka postanejo občutljive. Če pa ste imele vaginalni porod, vam bo verjetno izjemno neudobno, zato priporočamo, da si pripravite nekaj udobnih blazin.

2. Sem kraljica sveta!

Takoj po porodu in tudi po mnogih urah intenzivnega poroda se vam bo zdelo, da lahko osvojite svet. To je zato, ker rojstvo otroka v ženski sproži velik val naravnega adrenalina. Le nekaj sekund preden boste otroka prvič prijele v naročje, se boste morda počutile izčrpane, a takoj zatem boste postale nepremagljive.

Zaradi tega bitjeca boste takoj pozabili na vso bolečino in trpljenje. Uživajte v tem trenutku, saj ne bo dolgo časa trajal.

3. Kakšen nered!

Pripravite se na to, da bo vaša porodna soba izgledala kot nizkoproračunska grozljivka. Vseeno pa boste nad novorojenčkom tako navdušene, da sploh ne boste opazile, da je bila posteljnina zamenjana in tla pobrisana. Potem boste na vrsti tudi vi, ko vas bo medicinska sestra skušala spraviti pod tuš. Čeprav si boste želele ostati v postelji, bo ta tuš vseeno eden najboljših, kar ste jih imele.

4. Kraljica je zasedla prestol!

Vaš prvi obisk stranišča po porodu bo verjetno malce zastrašujoč in to je vsekakor razumljivo. Posvetujte se z babico ali zdravnico, da se boste čim bolje pripravili na prihajajoče obdobje, še posebej če ste imele epiziotomijo.

5. Čustveni vlakec smrti

Porod našemu telesu naredi nekaj neverjetnih, a tudi čudnih stvari. To je mišljeno v duševnem in fizičnem smislu. V 24 urah po porodu bodite pripravljena na ogromno čustev. Vaše telo si opomore od velikih telesnih naporov, vaš um pa se privaja na materinstvo. To je kombinacija, ki vas lahko v enem trenutku spravi v smeh, v naslednjem pa v solze.

Nikar ne oklevajte in se pogovorite z zdravstvenim osebjem o svojem počutju, oni vam bodo povedali, kaj je običajno in kdaj je potrebno poiskati dodatno pomoč. Ne pozabite na pregovor, ki nas opomnja, da je za vzgojo otroka odgovorna celotna skupnost: »Za vzgojo otroka je potrebna cela vas«. Prav nič sramotno ni, da prosite za pomoč.

6. Začelo se vam bo spati

Ko dojenčka prvič nahranite, se verjetno še nekaj naslednjih ur ne bo zbudil. Verjetno vas bo adrenalin še nekaj časa poganjal, vendar je najbolje, da poskusite počivati, saj bo dojenček ob bujenju še nekaj časa nemiren.

Ne glede na to, kako močno si želite družini in prijateljem pokazati otroka, si prvih 24 ur po porodu vzemite čas zase in dojenčka, da si bo lahko opomogel in čim bolj počival.

7. Kje je hrana?

Med porodom morda ne boste lačni, čeprav morda že nekaj časa niste jedli. Kmalu po okrevanju se vam bo apetit vrnil z maščevanjem. Ni naključje, da pravijo, da noben obrok ni tako dober kot prvi obrok po porodu. Zaradi tega poskrbite za kakovosten obrok, pijte veliko tekočine in pomagajte telesu, da si opomore in se pripravi na nego otroka.

8. Dobrodošli?

Rojstvo otroka je pomemben dogodek v družini, zato je pomembno, da se nanj pripravijo prav vsi člani. Morda se sliši neumno, vendar boste presenečeni, koliko ljudi vas bo hotelo obiskati v trenutku, ko se otrok rodi. Vsekakor postavite nekaj uporabnik pravil za goste, kadar gre za prvi obisk novorojenčka. Edino tako se boste izognili temu, da vas bodo preplavili nezaželeni gostje in to ravno v času, kadar zanje nimate energije. Za vsak slučaj si s partnerjem spomnite skrivnega signala, s katerim si poveste, da je čas, da gostje odidejo.

9. Pogovor o plenicah

Prvih nekajkrat boste navdušeni nad vsebino otroških plenic, skoraj obsedeni. Preučevanje otrokove plenice vam bo dejansko pomagalo zagotoviti, da je dojenček v redu, in da se pravilno prehranjuje. Plenice bodo napolnjene z lepljivo, skoraj črno maso, ki je mekonij oziroma otroška smola. Kakorkoli že, čez nekaj časa boste postali pravi strokovnjak za plenice.

10. Na vrhu sveta

Očitno je, da bo prvih 24 ur z vašim dojenčkom polnih dogajanja. A nekje med menjavanjem plenic, težavami s spanjem, bolečino in solzami se najdejo tudi trenutki čiste sreče. Ko boste spoznali, koliko ljubezni čutite do otroka, boste prav zares zadihali. To se ne more primerjati z ničemer drugim. Prvih 24 ur je minljivih, a zelo pomembnih, zato uživajte v vsaki minuti. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.