Dojenček

10 svetopisemskih imen, ki imajo čudovit pomen

|
Avtor: Mama.Over.Net

Kadar imate težave pri izbiranju imena za svojega novorojenčka, se vedno lahko zatečete k Svetemu pismu, saj ta vsebuje kopico lepih in univerzalnih imen. Tako smo izbrali 10 imen, ki niso le lepa, ampak imajo tudi izjemno globok pomen. 

Za mnoge starše je vera pomemben del njihovega življenja, zato bi radi njen pomen prenesli tudi na otroka. In tisto, s čimer vsak otrok začne svoje življenje, je njegovo ime. Ime otroka ne zaznamuje le njegovega začetka življenja, ampak vpliva tudi na njegovo nadaljevanje. Tako smo zbrali nekaj svetopisemskih imen, ki imajo globok pomen in so priljubljena tudi pri nas. 

1. David (ljubljeni, dragi)

David je bil drugi in najmogočnejši izraelski kraj, obenem je bil pa tudi prerok. Po spreobrnjenju je David doživel mogočne mesijanske obljube in napisal številne psalme. Je zaščitnik glasbenikov, pevcev, pesnikov in rudarjev. To ime je že vrsto let na seznamu najbolj priljubljenih imen za otroke v Sloveniji.

2. Gabriel (bog je moja moč)

Nadangel Gabriel je bil glasnik božjih odločitev in eden od sedmih angelov. V Novi zavezi namigne Zahariju, da se mu bo rodil sin Janez Krstnik, Devici Mariji pa napove, da bo rodila Jezusa. Gabriel je tudi zaščitnik poštarjev in glasnikov.

3. Sara (grofica, princesa)

Njeno izvirno ime je bilo Saraja, bila je Abrahamova žena in »pramati« Izraela. Že vrsto let je ime Sara eno izmed najbolj priljubljenih v Sloveniji.

4. Mihael (kdo je kot bog)

V Svetem pismu je Mihael nadangel, ki se je boril proti uporniškim angelom, ki jih je vodil Lucifer. Prav tako Mihael vodi duše v nebesa. Pogosto ga upodabljajo kot vojskovodjo z mečem v roki in je zavetnik policistov in vojakov.

5. Magdalena (iz mesta Magdala)

Drugi del imena Marija Magdalena pomeni, da prihaja iz mesta Magdala. V Svetem pismu je Marija Magdalena grešnica, ki jo je Jezusu uspelo spreobrniti. Vsi štirje evangeliji omenjajo Magdaleno kot pričo Jezusovega vstajenja, prisotna pa je bila tudi na Jezusovi križevi poti.

6. Noe (mir, tolažnik)

Noe je bil deseti in zadnji član predpotopnih prednikov Izraela. Njegovo zgodbo najdemo v Prvi Mojzesovi knjigi. Z gradnjo barke Noe uspe rešiti svojo družino in vse vrste živali pred potopom. Kasneje bog sklene zavezo z Noetom in izda ukaz, da morajo njegovi sinovi poseliti zemljo. Čeprav je najbolj znana zgodba o potopu, se Noe omenja tudi kot izumitelj vina in prvi kmet.

7. Marta (vladarica, gospodarica)

V Svetem pismu je bila Marta Lazarjeva in Marijina sestra. Bila je skrbna gospodinja v hiši, kamor je Jezus večkrat zahajal v Betaniji. Sveta Marta je zavetnica kuharic in gospodinj ter vzornica, ki je svoje življenje posvetila vsakdanjim hišnim opravilom. 

8. Tomaž (dvojček)

Tomaž je bil eden izmed Jezusovih dvanajstih apostolov. Bil je edini apostol, ki je oznanjal napovedi izven meja tedanjega rimskega cesarstva, prisoten pa je v vseh štirih evangelijih. Najlepša zgodba o Tomažu je tista, v kateri sreča vstalega Kristusa in vzklikne: »Moj gospod in moj bog!«

9. Marija (vzvišena, ona, ki ljubi boga)

Marija je latinska oblika hebrejskega imena Mirjam. V Svetem pismu je omenjenih več Marij, vendar je Jezusova mati Marija na prvem mestu. Marija je simbol čiste in globoke ljubezni. Že stoletja je to eno izmed najbolj razširjenih imen v krščanskih državah. 

10. Elizabeta (bog je popolnost)

To ime izhaja iz Svetega pisma in je razširjeno po celem svetu. Elizabeta je bila mati Janeza Krstnika.  

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki