Malček

5 pametnih povedi, zaradi katerih me otroci poslušajo

|
Avtor: Mama.Over.Net
FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Arena Blake je s svojimi otroci poskusila prav vse in s pomočjo izkušenj ter knjig je našla povedi, ki so ji pomagale olajšati družinsko življenje.

Včasih se skoraj vsak pogovor z otroki zdi kot bitka, saj se upirajo prav vsem, da bi jedli, se igrali ali spali. Enostavno nočejo poslušati staršev, kar lahko zelo hitro privede do jeze, nenehnega občutka izčrpanosti, rešitve pa se zdijo nedosegljive.

»Dolgo časa nisem vedela, kako otroke pripraviti do poslušanja. Poskušala sem slediti raznoraznim nasvetom, vendar je vedno manjkala najpomembnejša komponenta: koristne fraze, ki gradijo na odnosu. Pri tem ne govorim o sedenju na tleh in igranju z Lego kockami. Namesto tega govorim o vzpostavljanju povezave v določenem trenutku, ko se otrok prepira z vami, vi pa ste vpleteni v boj za moč,« je zapisala mama.

Teh pet poved vam bo pomagalo, da se ponovno povežete z otrokom in ga pripravite do tega, da vam prisluhne:

1. »Želiš si, da bi …«

Tukaj je velika starševska resnica: otroci se obnašajo grdo zato, ker iščejo močnejšo vez. Ko je moj sin pred spanjem tekal naokoli, sem menila, da to počne iz kljubovanja. Pravzaprav pa je bil to klic za povezavo. Z njim sem se začela soočati ravno v trenutku, ko mu je bilo hudo in mu povedala določene stvari. »Želiš si, da bi se lahko zdaj igral. Rad bi me imel čisto zase in se več ur smejal. Rad bi bil buden celo noč in se zabaval,« so bile povedi, ki sem mu jih takrat izrekla. Takrat sva se povezala. Čutil je, da ga razumem in prav zares sem ga. Seveda se moje meje vseeno niso spremenile in je moral iti kmalu v posteljo. Vendar nama je to omogočilo, da najdeva način, kako se pred spanjem še par minut uspeva igrati in zabavati.  Dotična poved otroku pomaga, da vam prisluhne skozi razumevanje in potrditev.

2. »To ti je težko …«

To poved uporabljam ves čas, ko moj sin noče iti v šolo. Prej sem mu govorila, da seveda hoče iti v šolo, saj jo ima rad. To ga je samo dodatno razburilo, kar je vodilo v 10-minutni prepirat, na koncu pa sem ga jokajočega in kričečega odpeljala v šolo. Sedaj imam popolnoma drugačen pristop in se raje ravnam po njegovih čustvih. Rečem mu, da razumem, da je to težko zanj, in da noče iti v šolo. S temi povedmi mu pokažem, da razumem njegovo stisko in žalost, da ne dela, kar želi. To je pogosto dovolj za otroka, da nato sam izstopi iz avtomobila in vstopi v šolo. Seveda bo to storil precej nerad, vendar se tako oba izogneva dramatičnemu izbruhu. Dotična poved je odličen način za komunikacijo in preverjanje, kako dobro se držiš svojih starševskih meja, in s tem korakom je veliko več sodelovanja.

3. »Umiril si se …«

Eden najlažjih načinov, kako pripraviti otroka do tega, da vas posluša, je, da iz njega potegnete vso moč in jih opomnite na dobre stvari, ki jih počne. Ko je bil moj sin na sredini jeznega izbruha, sem temu rekla »trening moči«. Ko je končno nehal tekati naokoli in se odpravil spat, sem mu rekla: »Pomiril si se. Nisi hotel v posteljo, zdaj pa si porabil vso energijo in se odpravil spat.« To poved morate uporabiti tudi vsakič, ko si otrok opomore od izbruha jeze. Vsakič, ko začne nadzorovati svoja čustva, mu recite: »Pomiril si se. Bil si tako razburjen, a ne pozabi, ga lahko vedno globoko vdihneš in se umiriš.«

4. »Uspelo ti je …«

To je še ena poved, ki otroku pomaga bolje poslušati. Ne pozabite: bolj kot poudarjate dobre stvari, bolj bo to vedenje pogosto. Ko je moj sin prišel iz šole in se z nasmehom usedel v avtomobil, sem se obrnila k njemu in mu rekla: »Uspelo ti je. Zjutraj nisi hotel v šolo, zdaj pa si srečen in nasmejan.«

5. »Uspel si se ustaviti«

Učenje samonadzora je nekaj, kar zahteva veliko doslednosti in praske. Gre za veščino, ki se je nauči sčasoma. Še posebej pa samonadzor uporabljajo otroci med prvim in šestim letom. Da bi to izluščili iz otrokovega značaja, je še posebej koristna ta poved: »Uspelo se ti je ustaviti.« To poved uporabimo takrat, ko otrok želi nekoga udariti ali ugrizniti. Običajno otroka pohvalimo, da je namesto udarca, zadržal svoje dejanje.«

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki