Ideje

5 slovenskih gradov, ki bodo vaše malčke navdušili

|
Avtor: Mama.Over.Net
Grad Socerb
Slovenija je dežela tisočih gradov. Med njimi najdemo tudi take, ki javnosti niso tako dobro poznani. Foto: Profimedia

Za ljubitelje obiskovanja gradov smo pripravili seznam petih slovenskih gradov, ki so javnosti malo manj poznani.

Gradovi prinašajo spomin na preteklost in burijo našo domišljijo. Prinašajo zgodbe o princesah in vitezih, skrivnih hodnikih in vojaških obleganjih, zato so izvrstni za družinski obisk. Na sprehodu skozi prostor in čas se bo našlo nekaj za vsakogar. 

Grad Socerb

Poznamo ga tudi pod imenom Strmec, nahaja pa se na kraškem robu v bližini Socerba. Vse od srednjega veka do druge svetovne vojne je imel grad izredno pomembno strateško lego, danes pa v restavraciji, ki je urejena v grajskem slogu, gosti gurmane. Tu organizirajo tudi poroke in protokolarne dejavnosti ter kulturne prireditve. Vsako nedeljo se lahko v bližini gradu obišče Sveto jamo, v kateri je po legendi dve leti prebival sveti Socerb, ko je prestopil v krščansko vero. Od tu se odpre lep pogled na Trst.

Grad Strmol

Morda ne dovolj poznan, a vseeno čudovit grad Strmol spada med najstarejše gradove v Sloveniji. Stoji ob vznožju Dvorjanskega hriba, v bližini vasi Češnjevek, Grad in Dvorje pri Cerkljah na Gorenjskem. Ime je dobil po svojih prvih lastnikih, vitezih Strmolskih, in tako spada med redke gradove v Sloveniji, ki so ves čas ohranjali slovensko ime. Grad sedaj služi protokolarnim potrebam Republike Slovenije. Njegova maskota je krokodil, ki nas pozdravi že ob vhodu. Pred gradom je tudi prelep ribnik in kavarna Strmol. 

Grad Bistra

Ta grad je pravzaprav nekdanji kartuzijanski muzej iz leta 1255. Ustanovil ga je koroški vojvoda Bernard Spanheimski, leta 1782 pa ukinil cesar Jožef II. Zdaj se tu nahaja največji slovenski muzej – Tehniški muzej Slovenije, kjer si lahko ogledate stalne zbirke in začasne razstave, največ pozornosti pa pritegne zbirka Titovih avtomobilov. Lepo so predstavljeni tudi mlin, kovačija, furnirnica, žaga … Tu se prav tako pogosto organizirajo znanstveni festivali, delavnice in tematske nedelje.

Grad Snežnik

Romantični grad Snežnik stoji pod istoimensko goro Snežnik na Notranjskem. Je eden redkih gradov v Sloveniji, ki se ponaša z originalno opremo, ki nam pričara vzdušje izpred 150 let. Grad je prav tako eden najlepše ohranjenih v Sloveniji, kljub temu da nastanek gradu Snežnik sega v čas med 10. in 11. stoletjem.

Grad Rajhenburg

S šestdesetmetrskega pomola nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save okoliški prostor že stoletja nadzoruje grad Rajhenburg, ki ga uvrščamo med najpomembnejše spomenike srednjeveške grajske arhitekture v Sloveniji. Obiskovalci se lahko v njem seznanijo z zgodovino gradu in kraja Brestanica, prav tako so na voljo stalne in gostujoče razstave. Na grajskem dvorišču se poleti odvijajo festivali, dogodki in gledališke razstave; na gradu med drugim z dnevi čokolade, vina in likerjev ohranjajo trapistovsko dediščino. Vsi ljubitelji vin si lahko v grajski kleti, kjer se nahaja galerija vina, privoščijo kozarec lokalnega vina. Sladkosnedci pa na račun pridejo v čokoladnici, kjer izdelujejo domačo brestaniško čokolado.

Še eno idejo za izlet blizu naše prestolnice pa lahko prejmete v tem prispevku. Pomladni dnevi so odlični za raziskovanje naše države in vsega, kar ponuja. Že veste, kam vas bo poneslo tokrat?


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Ideje

Idilični družinski izlet blizu Ljubljane

Ni skrivnost, da za obisk prečudovitih naravnih znamenitosti ne potrebujemo iti daleč od doma. Slovenija v sebi skriva res mnogo lepot. Ena od njih se nahaja le pol ure vožnje iz Ljubljane.

Ideje

Brezskrben spanec v času alergij

S prihodom pomladnih cvetlic in jesenskih listov se lahko poleg lepote narave pojavijo tudi neželeni spremljevalci – alergije.

Zadnji dodani članki