Aktualno

To so najboljše gozdne učne poti pri nas

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otroci na sprehodu po gozdu. Foto: Profimedia.

Na sejmu Alpe Adria so predstavili 14 najboljših gozdnih učnih poti v Sloveniji v letošnjem letu.

Če želite otroke peljati na izlet in jih pri tem tudi kaj novega naučiti, so vam pri tem lahko v pomoč gozdne učne poti. Teh je v Sloveniji pod okriljem Zavoda za gozdove že preko 90.

Idej za enodnevni izlet vam na ta način še lep čas ne more zmanjkati. Pri tem si lahko pomagate tudi z zemljevidom Planinske zveze Slovenije, ki ga najdete TU.

Zamisel o gozdnih učnih poteh je iz nemškega kulturnega okolja k nam sicer prinesel Milan Ciglar. Prve tri poti so bile pri nas odprte že leta 1974, in sicer Šmarnogorska na Grmadi pri Ljubljani, v Bistri pri Vrhniki in Pot Svečina.

Družina na mirnem sprehodu v naravi. Foto: Profimedia.

Njihovi prvi snovalci so bili gozdarji, ki so imeli pri svojem delu jasen namen: med ljudi širiti znanje o gozdu in gozdarstvu na zanimiv in privlačen način.

Gozdne učne poti so tako postale most med naravo in družbo, ki omogoča, da vsakdo, ne glede na starost in predznanje, spozna bogastvo, pestrost, skrivnosti in pomen gozdov. Predstavljajo ključno infrastrukturo za spoznavanje in grajenje spoštljivega odnosa do gozda in narave.

Naziv najboljših poti si deli 14 destinacij

Na Zavodu za gozdove, kjer obiskovalce gozdov o gozdnem bontonu ozaveščajo tudi z gozdarskim nadzorom, so nedavno izbrali 14 najboljših gozdnih učnih poti v letošnjem letu.

Laskavi naziv so prejele: Naravoslovna učna pot ob Hublju (Ajdovščina), Vodna učna pot Grabnarca, Gozdna učna pot Visoko, Poučna okoljska pot Blata–Mlake, Mašunska gozdna učna pot, Risova pot, Gozdna učna pot Planina–Mirna gora, Rudarska tematska pot Tk Pav, Zmajčkova gozdna učna pot, Kulturno-naravoslovna učna pot Samostanski hrib, Gozdna učna pot Stari grad, Gozdna učna pot Ruta, Gozdna učna pot Polanski log in Gozdna učna pot Resslov gaj.

Seznam vseh gozdnih učnih poti po Sloveniji. Foto: Zavod za gozdove.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je ob tem poudaril, da na gozdnih učnih poteh na zanimiv, priročen in interpretativni način podajajo znanje ter spodbujajo udeležence, da z vsemi čutili spoznajo gozd in njegove prebivalce. 

“Seznanjamo jih s sonaravnim, trajnostnim in večnamenskim načinom gospodarjenja s slovenskimi gozdovi, ki ga slovenski gozdarji udejanjamo že več kot 70 let. Naše generacije in tiste, ki prihajajo za nami, se morajo zavedati, da so gozdovi srce našega planeta. S tovrstnimi potmi tako ne le spodbujamo zavedanje o gozdnih ekosistemih, temveč tudi spodbujamo trajnostno ravnanje z gozdovi za dobro sedanjih in prihodnjih generacij.”

Več idej za družinske izlete pa najdete TU.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki