Aktualno

7 stvari, ki so bolj umazane kot WC školjka

|
Avtor: Mama.Over.Net
Čiščenje umazanih stvari
V kopalnici se skrivajo drugi predmeti, na katerih je več bakterij kot na WC školjki. Foto: Profimedia

Če mislite, da WC školjka sodi med najbolj umazane stvari, ki jih imate, se motite. Teh sedem predmetov skriva veliko umazanije.

Čeprav se naš imunski sistem lahko brani pred večino umazanij, ni slabo, če vemo, kateri delom se je doma smiselno še posebej posvetiti. Nekateri predmeti, na katere mogoče ne bi takoj pomislili, skrivajo več umazanije kot na primer WC školjka.

Otroški avtosedež

O otroških sedežih po navadi razmišljamo skozi prizmo varnosti. A pomembno je imeti v mislih tudi to, da se lahko na njih nabira veliko bakterij. Otroci so namreč nenehno gibajo, nekaj grizejo in razsipavajo. Britanski so izvedli raziskavo, s katero so želeli odkriti, kako umazani so dejansko ti sedeži. Pregledali so 20 otroških sedeežv in odkrili, da je na njih povprečno 100 bakterij in glivic, vključno z E.coli in salmonelo. Za primerjavo, na WC školjki so jih odkrili pol manj, zato je pomembno, da večkrat očistite tudi otroški sedež v avtomobilu.

Pametni telefoni in tablice

Telefoni in tablice so zelo privlačni malčkom. Če boste telefon in tablico postavili na svetlobo, boste na napravi opazili madeže, ki so na njej. Kar pomislite, koliko časa imate napravo v rokah, česa vsega se dotikate in kam vse odložite telefon. V eni od raziskav so primerjali, kaj vse se najde na površini 30 tablic, 30 pametnih telefonov in WC deske. Na tablici in telefonu so našli več stafilokokov kot na WC deski.

Preproge in podloge

Vsi otroci se radi igrajo na tleh, vendar ali veste, da je skoraj 700-krat več bakterij na preprogi kot na WC deski? V to so vključene običajne bakterije kot tudi E.coli, stafilokoki in salmonela. Poleg rednega čiščenja preprog in podlog, pomislite tudi, kje vse po stanovanju hodite v čevljih in ali to lahko kako omejite.

Ročaji v kopalnici in kuhinji

Ročaji so nenehno v uporabi, a pogosto se zgodi, da jih pri čiščenju spregledamo. Na ročajih v kopalnici je 21-krat več bakterij kot na WC deski, medtem ko so na pipi v kuhinji našli 44-krat več bakterij kot na WC deski. V kuhinji imate pogosto mokre roke, ob tem da ves čas ravnate s hrano. Redno čistite ročaje.

Čiščenje kuhinje
V kuhinji se posvetite ne samo delovni površini, ampak tudi ročajem. Foto: Profimedia

Torba za previjanje

Raziskovalci so ugotovili, da je torba za previjanje trikrat bolj umazana kot WC deska v pisarni. Največ bakterij je na ročajih torbe, zato je smiselno, da čim večkrat torbo očistite.

Kuhinjske krpe

Ameriški znanstveniki so v eni od raziskavi pregledali 1000 kuhinjskih krp in gob ter ugotovili, da jih 10 odstotkov vsebuje salmonelo. Zdi se, da jih ne menjamo dovolj pogosto. Idealno bi bilo uporabljati čisto kuhinjsko krpo vsak dan.

Pralni stroj

Zaradi pranja umazanega spodnjega perila in hlač se v pralnem stroju nahaja povprečno 100 milijonov bakterij E. coli, pravijo znanstveniki. Količina mikroorganizmov, ki prežijo v vašem pralnem stroju, vam ne more škodovati, vendar bi morali pralni stroj oprati enkrat mesečno.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki