Družinski odnosi

7 stvari, s katerimi starši oddaljujejo otroke od sebe

|
Avtor: Mama.Over.Net
Oče v pogovoru s hčerko
Včasih ej treba najti pravo ravnotežje ter otrokom dati možnost, da se sami odločijo, kdaj in kako bodo spregovorili. Foto: Profimedia

Včasih lahko že preprosto vprašanje, kot je “Kako je minil tvoj dan?”, povzroči, da tvoj otrok noče biti v tvoji bližini ali preživljati časa s tabo.

Da bi se izognili takim primerom, bi se morali starši včasih postaviti v čevlje svojih otrok, da bi lažje razumeli, kaj potrebujejo.

Eden od načinov, kako se lahko temu približate, je, da čim manjkrat počnete naslednje stvari. Temu se torej poskusite izogniti:

Dovolite, da vaše razpoloženje vpliva na odnos z otrokom

To ne pomeni, da morate skrivati svoja čustva pred otroki, vendar morate vedeti, kako jih obvladovati in se bolje spoprijeti s stresnimi časi. Čeprav se nam zdi, da so otroci premladi, da bi prepoznali, kako se počutimo, so lahko zelo občutljivi na razpoloženje staršev. Stalni stres lahko povzroči burno reakcijo pri otrocih in jih dolgoročno oddalji od vas. Vzemite si čas zase in otrokom zagotovite čustveno podporo, ki jo potrebujejo.

Počnete nekaj drugega, medtem ko vam poskušajo povedati nekaj pomembnega

Otroci niso vedno razpoloženi za pogovor. Toda ko pridejo k vam, potrebujejo vašo popolno pozornost. V nasprotnem primeru bodo mislili, da niso prioriteta in da vam niso pomembni. To lahko pripelje do tega, da bodo svoja čustva zadrževali zase. Ko otrok pride do vas z nečim pomembnim, prenehajte s tem, kar počnete, vzpostavite očesni stik in se v celoti posvetite pogovoru z njim.

Neprestano jih sprašujete o njihovih težavah

To jih lahko razjezi in jih prisili, da sami rešijo svoje težave. Vsi se različno spopadamo s stresom, otroci niso izjema. Zato namesto da jih priganjate, naj vam povedo nekaj, česar ne želijo, poskusite z manj neposrednimi, nenavadnimi vprašanji.

Ne jemljete resno njihovih težav

Vzemite otroke resno, tudi ko vam njihova čustva ali reakcije delujejo smešno. Namesto da jih dražite, delite lastne izkušnje, da jim pomagate bolje rešiti težavo.

Drugim poveste nekaj, kar vam je otrok zaupal zaupno

S tem, ko svojim prijateljem ali družini poveste nekaj, kar je otrok zaupal samo vam, otroka lahko prisilite, da pred vami skriva svoje skrivnosti. Zaradi tega so lahko prizadeta njihova čustva, pojavijo se lahko težave s tesnobo.

Sprašujete jih, kako so preživeli dan

Ko so majhni otroci preobremenjeni in utrujeni, jih ne sprašujte, kako so preživeli dan. Najbolje je, da jim pustite, da sami pridejo do vas. Drug način, kako jih spodbuditi, je, da jim najprej poveste o svojem dnevu.

Ne reagirate dobro, ko pokažejo znake neodvisnosti

Normalno in zdravo je, da otroci iščejo več svobode. Ko se to zgodi, starši običajno to občutijo kot pomanjkanje spoštovanja ali kot izgubo nadzora nad otroki. To lahko privede do še večjega nadzora. Namesto da postavljate strožja pravila, jim dovolite, da sami postavijo nekatera pravila in opazujte, kako se spopadajo z odgovornostjo.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki