fbpx
Ideje

Ideje, s katerimi boste pregnali dolgčas

Objavljeno: 31. oktobra, 2023 Avtor: Mama.Over.Net
Deklici je dolgčas in gleda skozi okno.
Dolgčas lahko poskusite pregnati na več načinov. Foto: Profimedia

Ponujamo nekaj nasvetov, kako pregnati dolgčas v krajših in hladnejših dnevih, ki jih prinašata jesen in zima.

Krajši dan in za povrhu še slabo vreme pomeni, da več časa preživimo v hišah. Namesto, da bi otroci preživeli ves čas pred zasloni, obstajajo dejavnosti, ki bodo spodbudile njihovo domišljijo in radovednost. Predstavljamo nekaj odličnih načinov, kako pregnati dolgčas in v zabavo vključiti vso družino.

Ustvarjalno kuhanje in peka

Hladni in deževni jesenski dnevi so idealni za ustvarjalno kuhanje in peko z vašimi otroki. Skupaj lahko preizkusite nove recepte, pripravite okusne piškote, mafine ali celo svoje pice. Medtem ko se mešanica peče v pečici, bo celotna hiša zadišala čudovito, vaši mali kuharji pa bodo ponosni na svoje stvaritve. Kuhanje spodbuja razvoj motoričnih spretnosti pri otrocih, matematika (merjenje in odmerjanje sestavin) pa postane zabavna dejavnost.

Umetniški kotiček

Ali obstaja kaj boljšega od ustvarjanja umetniških mojstrovin z otroki? Postavite umetniški kotiček z barvami, flomastri, papirjem in barvicami ter skupaj risarite, slikajte in ustvarjajte različne likovne izdelke. To je odličen način za spodbujanje ustvarjalnosti pri otrocih in ustvarjanje trajnih spominov. Poleg tega umetnost spodbuja izražanje čustev in razvoj motoričnih sposobnosti pri najmlajših.

Družina igra monopoli.
Poiščite družabno igro, ki jo boste z veseljem igrali vsi člani družine. Foto: Profimedia

Branje in pripovedovanje zgodb

Jesen je popoln čas za basni, pravljice in druge dogodivščine najljubših junakov otroških knjig. Ustvarite čarobno okolje z udobnimi blazinami in odejami ter berite zgodbe svojim otrokom. Če so že starejši, jih spodbudite, da sami berejo in nato razpravljate o prebranem besedilu. Branje spodbuja jezikovne spretnosti pri otrocih, obenem pa razvija ljubezen do knjig in bogati njihov besedni zaklad.

Jesenske pustolovščine v dnevni sobi

Ko zunaj dežuje, lahko znotraj hiše ustvarite gozdno okolje za svoje najmlajše. Uporabite mizo in odeje, da postavite šotor, nato pa organizirajte “kampiranje” v dnevni sobi s svojimi najljubšimi plišastimi igračami. To bo otroke presenetilo in jim omogočilo, da razvijajo domišljijo ter si izmislijo lastne dogodivščine, s katerimi bodo pregnali dolgočasne jesenske dni. Poleg tega takšne igre spodbujajo sodelovanje in razvijajo motorične spretnosti.

Družabne igre

Družabne igre so eden od najboljših načinov, kako celotna družina združi moči in preživi kakovosten čas skupaj. Poleg spodbujanja razmišljanja, sodelovanja in razvoja intelektualnih veščin pri otrocih, družabne igre omogočajo družini, da se poveže in ustvari posebne trenutke skupnosti.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net