Trije primeri enostavnih in zdravih zajtrkov
Pri otrocih je zajtrk ključnega pomena, če želimo vzpostaviti stalen ritem prehrane in zmanjšati poseganje po nekakovostnih slanih ali sladkih prigrizkih.
Dobre prehranjevalne navade, ki se ustvarijo v otroštvu, ostajajo tudi v odrasli dobi. Zato je ključno, da se otroka na zajtrk navadi že zgodaj. Ta je za njihov ustrezen razvoj izjemno pomemben, saj jim zagotavlja hranila, ki jim omogočajo dnevno aktivnost. “Študije celo kažejo, da lahko izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka negativno vpliva na kognitivne funkcije,” pove Anja Pristavec, svetovalka za prehrano, hujšanje in diabetes.
Strokovnjakinja poudari, da je otrokom treba omogočiti predvsem uravnotežen zajtrk, ki vsebuje vse skupine živil, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe: “Pomembno je, da izbiramo čim manj predelanih živil, kar pomeni, da namesto belega kruha, palačink iz bele moke ali prečiščenih kosmičev, na primer čokoladnih kroglic, fitness kosmičev in čokolina ponudimo pravi polnozrnat kruh, ovseno ali proseno kašo in polnozrnat zdrob.”
Za lažje načrtovanje jedilnikov je svetovalka za prehrano z nami delila nekaj primerov zdravih zajtrkov za otroke.
Zajtrk za ljubitelje slajših zajtrkov
60 g ovsenih kosmičev
pest lešnikov
žlička surovega kakava
2 dl nehomogeniziranega mleka ali nesladkanega rastlinskega napitka
Navodila: Vse sestavine, razen tekočine zmiksamo v multipraktiku. V skodelici za kosmiče jih prelijemo z 2,2 decilitra vrele vode in pustimo pokrito pet minut. Nato dodamo še dva decilitra izbranega toplega napitka in dobro premešamo. Po okusu lahko dodamo grški jogurt, med ali cimet.
Zajtrk s kašo
60 g prosene kaše
2 sveži figi
Cimet, kakav
150 g skute iz posnetega mleka
Navodilo: Zvečer namočimo proseno kašo, zjutraj jo splaknemo in kuhamo deset minut ter pustimo, da nabrekne (kašo lahko skuhamo že dan vnaprej). Obložimo s figami, kakavom, cimetom in skuto. Namesto skute lahko vključimo sojin jogurt ali merico rastlinskih beljakovin v prahu.
Zajtrk za ljubitelje slanega okusa
2 rezini pravega polnozrnatega kruha
50 g mocarele
2 velika paradižnika
Navodila: Bazilika Kruh popečemo na toasterju in obložimo s sirom, da se prične topiti. Sirove sendviče obložimo z rezinami paradižnika in začinimo z baziliko. Poleg pojemo preostali paradižnik.
Jajčni zajtrk
1 bučka ali gobice v sezoni
2 jajci ali 200 g ekološkega tofuja
200 g fižola ali drugih stročnic
Sveža paprika
Navodila: Na žlički oljčnega olja ali masla popečemo bučko, dodamo jajci in žlico vode. Pokrito pečemo na ne previsoki temperaturi. Namesto jajc lahko razdrobimo tofu, ga začinimo s kurkumo, poprom, papriko in česnom v prahu ter pripravimo improvizirana umešana jajca. Ponudimo s skodelico stročnic, ki jih lahko tudi primešamo k bučki. Pojemo s sezonsko zelenjavo.