Malček

Kako naučiti otroka, da je manj sladkarij?

|
Avtor: Mama.Over.Net
uživanje sladkarij
Sladkarije so za otroke zelo vabljive. Foto: Profimedia

Sladkarije so za otroke zelo vabljive, zato je ključno, da otroke naučimo, katere so prave meje.

Ljubezen do sladkarij je globoko zakoreninjena v naši psihologiji in biologiji. Sladkarije namreč spodbujajo sproščanje dopamina, ki v naših možganih aktivira centre za užitek in nagrajevanje.

Človeški odziv na sladkarije izhaja iz naše evolucijske preteklosti v okoljih, kjer je bilo pomanjkanje hrane. To je spodbudilo naše možgane, da nas nagradijo, kadar najdemo zelo okusno hrano, kar nas posledično spodbudi, da to hrano uživamo v izobilju.

Ta prirojen sistem nagrajevanja je pri sodobnih ljudeh še vedno prisoten. Približno 75 odstotkov Američanov pa kaže znake odvisnosti od sladkorja.

Zakaj je treba otroke poučiti o nevarnosti sladkorja?

Čeprav je uživanje sladkarij privlačno za otroke, je ključnega pomena, da otroke naučimo o zdravih mejah. To je ključno zaradi dveh razlogov. Ljudje v svoji prehrani ne potrebujemo sladkorja, piše dnevnik.hr. Čeprav so naravni sladkorji v sadju in nekateri hrani koristni, dodani sladkorji nimajo nobene hranilne vrednosti. Smernice za zdravo prehranjevanje priporočajo, da se otroci, mlajši od dveh let, popolnoma izogibajo sladkorju. Starejšim otrokom pa priporočajo zmerno uživanje.

Poleg tega so tveganja, povezana s čezmernim uživanjem sladkorja, večja kot pa kratkoročni užitki, ki jih prinaša sladkor. Debelost pri otrocih, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, rak in oslabljen imunski sistem so med večjimi zdravstvenimi tveganji. Poleg tega lahko zaradi prepirov glede sladkarij starševstvo postane še večji izziv.

Starši lahko ukrepajo na več načinov

  • Ponovno razmislite o kulturnih normah in dajte prednost zdravju pred družbenimi pričakovanji glede uživanja sladkarij.
  • Oblikujte lastne zdrave prehranjevalne navade, ki jih bodo otroci posnemali. Dostop do sladkarij naj bo omejen.
  • Izogibajte se “povzdigovanju” sladkarij nad ostalo hrano. Odločajte se predvsem za bolj zdravo izbiro hrane.
  • Otroke naučite samodiscipline tako, da jih opolnomočite za sprejemanje premišljenih odločitev.
  • Spodbujajte odprte pogovore o sladkorju, njegovih učinkih in taktikah medijske manipulacije. Otroka opozorite na mamljivo oglaševanje sladkarij.
  • Naučite otroke, da prepoznajo tržne trike prodaje sladkarij in se jim uprejo.

Kljub izzivom imajo starši moč spodbujati bolj zdrave navade in zaščititi svojo družino pred negativnimi učinki prekomernega uživanja sladkorja.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki