fbpx
Dojenček

Zato bi se morali izogibati uporabi rokavčkov

Objavljeno: 13. julija, 2024 Avtor: Staša Pust
Zgodnje prilagajanje na vodo in gibanje v vodi je pri najmlajših pomembno tudi za ohranjanje sonožnega odriva, ki otroku omogoča hitrejšo osvojitev udarca prsno. FOTO: Profimedia.

Izkušeni strokovnjaki svetujejo, da se otroka prilagaja na gibanje v vodi že kmalu po rojstvu.

Učenje plavanja za starše velikokrat predstavlja svojevrsten izziv, saj se morajo poleg določenih smernic zanašati na svoje notranje občutke. S plavanjem pozitivno vplivamo na otrokov telesni, gibalni, psihični in socialni razvoj. Zgodnje prilagajanje na vodo in gibanje v vodi je pri najmlajših pomembno tudi za ohranjanje sonožnega odriva, ki otroku omogoča hitrejšo osvojitev udarca prsno. Glavni razlog za zgodnje učenje pa seveda tiči v varnosti otrok pred utopitvijo. 

S plavanjem pozitivno vplivamo na otrokov telesni, gibalni, psihični in socialni razvoj. FOTO: Profimedia.

Pri tem je ključno, da se otroci plavanja naučijo izvajati pravilno. V nasprotnem primeru se telo ob nepravilnih zavesljajih in udarcih pretirano izčrpava. Veliko odgovornosti tako sloni na starših, ki načeloma prvi sodelujejo pri otrokovih začetnih plavalnih zamahih.

Na Športnem centru Fakultete za šport, kjer organizirajo štiri različne programe učenja plavanja, so nam predstavili, na kaj vse morajo biti starši pri učenju plavanja pozorni.

Po njihovem pričevanju priporočljive spodnje starostne meje, ko naj bi začeli z učenjem, sicer ni možno določiti. So pa dejali, da se “dojenčka začne ‘učiti plavati’, kar pomeni prilagajati na vodo in spodbujati sonožne odrive, od 4. meseca dalje, ko samostojno dviguje glavo in opravi glavna cepljenja pri zdravniku”. Ob tem svetujejo, da se pri učenju usmerimo na razvoj in gibalne sposobnosti otroka.

Na to morate biti pri učenju pozorni

Kot pravijo sogovorniki, je pomembno, da se otrok na vodo prilagaja skozi igro, na primer skozi igro posnemanja in učenje z zgodbo v ozadju. S tem lahko začnemo, seveda pod stalnim nadzorom, že v domači kadi, na primer z umivanjem obraza, odporom na vodo, potapljanjem glave, gledanjem pod vodo, izdihovanjem v vodo in z drsenjem v ležečem položaju.

Ker se otroci hitreje ohlajajo kot odrasli, moramo biti pozorni, da je voda čista in dovolj topla. Poleg tega strokovnjaki še svetujejo, da se je pred učenjem udarcev in zavesljajev izbrane plavalne tehnike v vodi, pred tem priporočljivo poslužiti učenja na suhem/kopnem. Na ta način bo otrok nove udarce in zavesljaje v vodi lažje usvojil.

Po besedah strokovnjakov je za učenje plavanja najprimernejša mirna voda, ki je čista in dovolj topla. Zato za dojenčke ne priporočajo daljšega zadrževanja v jezeru, reki in morju. V bazenu je nadzor čistoče in temperature najboljši, hkrati pa je voda mirna, saj ni valov, vodnih tokov, vodnih vrtincev.

Zgodnje prilagajanje na vodo in gibanje v vodi je pri najmlajših pomembno tudi za ohranjanje sonožnega odriva, ki otroku omogoča hitrejšo osvojitev udarca prsno. FOTO: Profimedia.

Prav tako mora učenje plavanja potekati tudi v primerno globoki vodi. Na tem mestu sogovorniki odsvetujejo umazano in hladno vodo, kjer se ne vidi dna, so tla v in ob vodi drseča, bolje se izogniti tudi vodi z nevarnimi in ostrimi predmeti, ter taki, kjer ni zagotovljen varen vhod in izhod iz nje. “Izogibati se moramo učenju plavanja, kjer ni prisoten reševalec iz vode in kjer je, gneča. Odsvetujemo tudi učenje plavanja v bližini plovil in skakališč,” še navedejo.

Pri učenju plavanja je treba biti pozoren tudi na pravilno izvedbo udarca in zavesljaja posamezne tehnike, saj se napačnih gibov, ki jih otrok avtomatizira, težko odvadi.

Strah ima velik vpliv

Poudarjajo, da jih starši za učenje ne smejo siliti. Da se pri otrocih izognemo strahu pred vodo, svetujejo, da “imejte stalno očesni kontakt, bodite sproščeni in nasmejani. Opazovanje otrokovega odziva v vodi je bistveno, da ne pride do neprijetne situacije”.

Kot razložijo, ima strah na učenje plavanja izjemno velik vpliv. Po njihovih izkušnjah ga otrok ne pridobi že z rojstvom temveč z negativno izkušnjo. “Otroka je treba potolažiti, motivirati in mu dati občutek varnosti. Pomaga lahko že otrokova najljubša igrača. Pozorni moramo biti na postopno soočanje prestrašenega otroka z vodo. Imeti moramo tudi stalen očesni stik in se z otrokom pogovarjati,” nekaj napotkov navedejo inštruktorji plavanja.

Izogibajte se rokavčkom!

Opažajo, da je največji problem staršev, da od otrok zahtevajo preveč naenkrat in zastavljajo prevelike cilje. “Nujno je postopno učenje. Starši pozabljajo na učenje preko igre. Pri učenju želijo otroka naučiti izdihovanja v vodo še preden znajo dobro izvajati udarce in zavesljaje. Koordinacija gibanja, kot so udarci in zavesljaji z izdihovanjem v vodo, namreč sledijo na koncu,” povedo.

Za konec nekaj besed namenijo rokavčkom, ki povečujejo vzgon zgornjega dela telesa. Njihova slabost je, da otrok preide v pokončni položaj (boki in noge so globje), kar ni primerno za plavanje. Pri šibkejših otrocih so rokavčki lahko nevarni, saj jim držijo roke nad, usta pa pod vodno gladino.

Pri izboru pripomočkov je treba biti pozoren na starost otrok, predznanje plavanja, pogoje dela in plavalno skupino otrok. FOTO: Profimedia.

Pravijo, da je pri izboru pripomočkov treba biti pozoren na starost otrok, predznanje plavanja, pogoje dela in plavalno skupino otrok. “Plavalni pripomoček mora biti varen, priporočljivo je, da je sestavljen iz več delov, mora biti že preizkušen, omogočati mora vodoraven položaj otroka v vodi, biti prilagojen teži in velikosti otroka, omogoča otroku gibanje z rokami, nogami, trupom in glavo in mora biti iz ustreznega materiala,” zaključijo. Priporočajo predvsem uporabo plavalnih črvov, plavalnih desk in plavajoče blazine.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net