Nosečka

Magnetna resonanca v nosečnosti: da ali ne?

|
Avtor: B. P.
nosečnica v čakalnici pri zdravniku
Če so v času nosečnosti potrebne kakšne preiskave, se je o tem najbolje posvetovati z ginekologom. Foto: Profimedia

Je v času nosečnosti mogoče opraviti magnetno resonanco? Odgovarja strokovnjak.

Ženske, ki so že kdaj bile na rentgenskem slikanju, so zagotovo s strani medicinskega osebja pred pregledom slišale vprašanje, ali so noseče. Nosečnicam se načeloma ne opravlja rentgenskega slikanja, saj bi takšno slikanje lahko pustilo posledice na plodu. Kako pa je z magnetno resonanco?

Magnetna resonanca (MR ali MRI) je neinvazivna medicinska diagnostična metoda, pri kateri se s pomočjo magnetnega polja, radijskih valov in računalniške tehnologije izvede slikanje notranje strukture človeškega telesa. Pri preiskavi ne uporabljajo rentgenskih žarkov, zato pacient ni izpostavljen ionizirajočemu sevanju. “MR preiskave nosečnicam v prvih treh mesecih nosečnosti ne priporočamo, če ni nujno potrebno,” piše v navodilom pacientom, ki prihajajo na magnetno resonanco v UKC Ljubljana.

Zaradi poškodbe potrebna preiskava

Uporabnica foruma ABC ginekologije in porodništva na strani Med.Over.Net se je znašla pred dilemo – opraviti magnetno preiskavo v 26. tednu nosečnosti ali ne. Zaradi poškodbe bi morala opraviti magnetno resonanco kolena, ker bolečine v predvidenem časovnem obdobju še niso minile. “Je MR kolena res lahko tako škodljiv?” jo zanima.

Če gre v samo napravo za MR le noga, potem to za plod ni škodljivo, saj tako močno magnetno polje, kot je v MR aparatu, deluje le na super kratke razdalje,” je pojasnil mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar. “MR sicer delamo po potrebi tudi na plodu, ampak do nekje 2 Tesla moči magnetnega polja. Če bi to bilo dovolj za sliko kolena, potem ni nobenega problema, tudi če greste v MR aparat celi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki