Nosečka

Tega pregleda v nosečnosti ne spustite!

|
Avtor: N. K.
nosečnica na sprehodu
V nosečnosti telo doživlja številne spremembe in koža ni nobena izjema. Foto: Profimedia

Med nosečnostjo se v telesu dogajajo številne spremembe, med drugim tudi spremembe na koži.

Med nosečnostjo je povsem pričakovano, da kožna znamenja potemnijo, obenem pa se lahko pojavijo tudi nova. Ob tem ni težko spregledati spreminjajočega se ali novo nastalega sumljivega znamenja.

Kožni melanom, najbolj nevarna oblika kožnega raka, se lahko pojavi tudi med nosečnostjo, zato je treba biti pozoren na morebitne spremembe na koži tudi v nosečnosti.

Podatki kažejo, da sama nosečnost ne poveča tveganja za kožni melanom. Število nosečnic, ki zbolijo za to vrsto kožnega raka, pa se zvišuje. Pričakuje se, da bo v prihodnosti še večje, kar je posledica dveh dejstev. Prvo je, da se zvišuje pojavnost (incidenca) kožnega melanoma. Drugo dejstvo pa je, da se vse več žensk za nosečnost odloča po 30 letu starosti.

Zaradi nosečnosti ne odlašajte s testiranjem

Prisotnost kožnega melanoma lahko zares potrdimo samo z izrezom znamenja in histološko preiskavo. Za to je potrebna kožna biopsija, ki je varna med nosečnostjo, prav tako uporaba lokalnega anestetika, ki je za to potrebna. Vendar je kljub temu pomembno, da nosečnica pove dermatologu za nosečnost, saj lahko tako dermatolog sprejme dodatne previdnostne ukrepe.

Če se melanom v nosečnosti odkrije in zdravi zgodaj, je prognoza za nosečnico boljša. Glede na dosedanja spoznanja, melanom pri nosečnicah nima slabše prognoze kot je pri preostali populaciji. Še zmeraj velja, da je najpomembnejši dejavnik pri prognozi stadij bolezni.

Kako poteka zdravljenje, če je melanom potrjen v času nosečnosti, je razložila onkologinja dr. Barbara Perić, dr. med. Zdravnica je pojasnila tudi, ali se lahko melanom prenese na plod oziroma otroka ter kako zdravljenje vpliva na dojenje.

Zavedati se je treba, da se lahko melanom tudi po uspešnem zdravljenju ponovi. Najpogosteje se to zgodi v dveh ali treh letih, lahko pa tudi kasneje. Povečano tveganje za ponovitev je vse življenjsko. V primeru visoko rizičnega melanoma se nosečnost odsvetuje dve do pet let po zaključenem zdravljenju.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Nosečka

SPF krema za obraz – vse, kar morate vedeti!

Poletje je tu in čas je, da negi svoje kože posvetite dodatno pozornost. Zaščita pred soncem in UV žarki je v tem obdobju leta izrednega pomena, zato nikar ne pozabite tudi na SPF kremo za obraz.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.