Aktualno

Zaskrbljujoči podatki o slovenskih osnovnošolcih

Objavljeno: 23. avgusta, 2024 Avtor: B. P.
najstnica telefon
Osnovnošolske najstnice so pogosto žrtve spletnega nasilja. Foto: Profimedia

Vsaj eno obliko spletnega nasilja je že doživelo kar 65 odstotkov osnovnošolk in 55 odstotkov osnovnošolcev zadnjega triletja osnovne šole.

Podatki raziskave Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si kažejo, da se je v zadnjih šestih letih obseg spletnega nasilja med osnovnošolci občutno povečal. Med dekleti je spletno nasilje poraslo za 18 odstotkov, med fanti za 12 odstotkov.

Vsaj eno obliko spletnega nasilja je že doživelo kar 65 odstotkov osnovnošolk in 55 % osnovnošolcev zadnjega triletja osnovne šole. Leta 2018, ko je Fakulteta za družbene vede izvedla podobno raziskavo Odklikni!, je o spletnem nasilju poročalo 55 odstotkov osnovnošolskih najstnic in 49 odstotkov fantov.

Izsledki se ujemajo z ugotovitvami fokusnih skupin s starši, učitelji in drugo relevantno stroko, ki so bile izvedene leta 2022 v okviru projetka TRACeD. Udeleženci so poročali, da so se razmere med in po epidemiji koronavirusa precej zaostrile in poslabšale.

Spletno nasilje se širi med mlajše najstnike

Izvajanje nasilja prek spleta se širi med mlajše najstnike. “V raziskavi leta 2018 je bilo spletnega nasilja več med srednješolci kot osnovnošolci. Letos pa so se deleži osnovnošolcev izenačili in celo nekoliko presegli srednješolce. Delež srednješolcev, ki so doživeli spletno nasilje, ostaja na enaki ravni kot pred šestimi leti. Letošnja raziskava je tako pokazala, da je eno od oblik spletnega nasilja doživelo 63 odstotkov dijakinj (leta 2018 64 odstotkov) in 54 odstotkov dijakov (enako kot 2018),” je pokazala raziskava.

najstniki spletno nasilje mobilni telefoni
Eno od oblik spletnega nasilja je doživelo 63 % dijakinj in 54 % dijakov. Foto: Profimedia

Mladi doživljajo več različnih oblik nasilja

Med oblikami spletnega nadlegovanja, ki jih mladi doživljajo najpogosteje, so širjenje neresničnih govoric o njih (41 odstotkov v OŠ in 38 odstotkov v SŠ), prejemanje sporočil z neprimerno vsebino, na primer spolne narave (35 odstotkov v OŠ in 39 odstotkov v SŠ), prejemanje žaljivih, nesramnih komentarjev o njihovem videzu (31 odstotkov v OŠ in 25 odstotkov v SŠ), ustvarjanje in razpošiljanje njihovih posnetkov brez dovoljenja (26 odstotkov v OŠ in 24 odstotkov v SŠ) ter grožnje (25 odstotkov v OŠ in 20 odstotkov v SŠ).

Iz primerjave podatkov je razvidno, da so tisti, ki so doživeli nasilje na spletu, v raziskavi 2024 poročali, da so doživeli več oblik le-tega kot v raziskavi 2018. Deleži najstnikov, ki so doživeli posamezne oblike nasilja, so se v primerjavi z letom 2018 namreč povečali precej bolj, kot se je povečal skupen delež vseh, ki so že doživeli nasilje na spletu. Še posebej pri tem izstopajo osnovnošolske najstnice, pri katerih so se deleži pri nekaterih oblikah spletnega nasilja podvojili, potrojili ali povečali celo za petkrat,” povedo o zaskrbljujočih podatkih letošnje raziskave.

najstnik gleda mobilni telefon
Fantje spletno nadlegovanje normalizirajo in ga jemljejo kot nekaj običajnega. Foto: Profimedia

Fantje in dekleta različno doživljajo spletno nasilje

Razen nekaj izjem vse oblike spletnega nasilja v večji meri doživljajo dekleta kot fantje. “Poleg tega dekleta v raziskavi poročajo, da jih nasilje bolj prizadene, medtem ko je fantom v največjih deležih ob tem vseeno ali celo smešno. Osnovnošolke, ki so bile tarče spletnega nasilja, so odgovorile, da so se ob tem počutile stresno (42 odstotkov), 37 odstotkov jih je bilo jeznih, 35 odstotkov zaskrbljenih, 28 odstotkov je bilo vseeno, okrog četrtine jih je bilo prestrašenih in prav toliko razburjenih. Vsaka peta zaradi nadlegovanja ni mogla spati, enak delež se jih je počutilo osramočenih in nemočnih. Po 14 odstotkov jih je imelo zaradi tega šolske težave: se niso mogle učiti, ali si niso upale v šolo. Skoraj vsaka deseta (8 odstotkov) pa je imela kot posledico spletnega nasilja zdravstvene in telesne težave,” je razvidno iz raziskave.

Med osnovnošolci pa jih je kar polovica, ki so dejali, da jim je bilo ob spletnem nasilju vseeno, 31 odstotkov je bilo smešno, 25 odstotkov je bilo jeznih, več kot polovico manj kot deklet jih je bilo pod stresom (18 odstotkov). Precej manj jih je bilo zaskrbljenih (vsak peti), prav toliko jih je bilo razburjenih. Po 10 odstotnih točk manj kot deklet jih je bilo prestrašenih ali ni moglo spati. Ugotavljamo, da predvsem fantje spletno nadlegovanje normalizirajo in ga jemljejo kot nekaj običajnega,” dodajajo.

Pomembno je, da se z otroki in mladostniki veliko pogovarjamo. Treba jih je osveščati in izobraževati o temah spletnega nasilja in posledicah le-tega, tako doma kot v šoli.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija
Kategorije Zadnja dejavnost
ABC ginekologije in porodništva 18.09.2024 ob 15:54
Pediatrija 25.08.2024 ob 17:22
Partnerska in družinska posvetovalnica 07.09.2024 ob 05:06
Cepljenja 18.09.2024 ob 09:22
Starševstvo in vzgoja 30.03.2024 ob 09:27
Preberi več

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net