Dojenček

Imate izbirčnega otroka? Ta trik vam lahko pomaga

Objavljeno: 20. septembra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
deklica noče jesti
Starši izbirčnih otrok poskušajo storiti čisto vse, da bi otroci vendarle jedli čim bolj raznoliko. Foto: Profimedia

Starši otrok, ki so izbirčni pri hrani, se pogosto sprašujejo, kaj delajo narobe. To je trik, ki bi vam lahko pomagal.

Vsak starš, ki ima izbirčnega otroka, ko gre za hrano, ve, kako naporno je lahko vse skupaj. Pogosto se sprašujemo, kaj delamo narobe in v katerem grmu tiči zajec. Včasih ima lahko že majhna sprememba velik učinek.

Hitro se lahko znajdete v začaranem krogu – pred obrokom naraste napetost, otrok zavrača in izbira hrano, na koncu pa je otrok še vedno lačen. Seveda tega nočete, zato otroku date malico, na koncu pa se spet jezite, ker otrok ni pojedel nič zdravega.

Vsi želimo, da bi otroci dobili vsa potrebna hranila, zato poskusimo čisto vse. Vendar pa se zdi, da noben pristop ne deluje. Tudi če otrok prvi dan nekaj poje, to ne pomeni, da bo naslednjič to želel jesti.

Terapevtka za hranjenje Cue Cassidy Anderson je na družbenem omrežju delila posnetek preprostega trika, s katerim spodbuja dojenčke, da postanejo “veliki otroci” in jedo raznoliko hrano. “Najenostavnejša sprememba, ki jo lahko naredite, če vaš otrok zavrača ali meče stran hrano! Verjemite mi, s tem trikom boste vzbudili pozornost pri otroku,” je zapisala ob objavi.

Vzbudite zanimanje pri otroku

Največja napaka, ki jo delajo starši, je, da otroku dajo celoten obrok na krožnik in pričakujejo, da bodo pojedli vse brez izjeme. “Če vaš dojenček, malček ali celo večji otrok zavrača hrano, mu na krožnik ne dajte vsega, kar mu ponujate,” svetuje. “Namesto tega jim dajte eno stvar na krožnik in postrezite preostale stvari, ki ste jih načrtovali za vso družino. Lahko je to sadje, zelenjava, lahko je to glavni obrok. To hrano dajte v veliko skledo na sredino mize, saj boste tako pri otroku zbudili zanimanje.

Kot razlaga Anderson, otroci obožujejo nadzor tudi, ko gre za hrano. Veliko bolj jih bo zanimala hrana, če bo postrežena na drugačen način, kot so vajeni. Dovolite otroku, da izbere sam. Ker si otroci pogosto želijo tisto, kar jedo odrasli, bodo pripravljeni poskusiti karkoli novega.

Seveda je možno, da pri vašem otroku to ne bo delovalo, a je vredno poskusiti, če je vaš otrok izbirčen. Dobro je imeti v mislih tudi to, da večina otrok pride do točke, ko prerastejo izbirčnost.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija
Kategorije Zadnja dejavnost
ABC ginekologije in porodništva 19.09.2024 ob 11:54
Pediatrija 25.08.2024 ob 17:22
Partnerska in družinska posvetovalnica 07.09.2024 ob 05:06
Cepljenja 19.09.2024 ob 05:44
Starševstvo in vzgoja 30.03.2024 ob 09:27
Preberi več

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net