fbpx
Nosečka

Je paracetamol varen za nosečnice?

Objavljeno: 10. oktobra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
nosečnica se drži za trebuh
Čeprav redko, lahko tudi jemanje paracetamola povzroča stranske učinke. Foto: Profimedia

Paracetamol deluje antipiretično in analgetično, uporablja se predvsem za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje povišane telesne temperature.

Med nosečnostjo je popolnoma običajno, da večkrat preverjate, kaj lahko jemljete in kaj ne, saj lahko nekatera zdravila škodujejo nerojenemu otroku.

Na podlagi podatkov britanske državne zdravstvene službe (NHS) je paracetamol popolnoma varen in velja tudi za prvo izbiro protibolečinskega sredstva nosečnic in doječih mater. Prav tako številne bodoče mame niso poročale o nobenih stranskih učinkih, ki bi negativno vplivali na njihovega nerojenega otroka, poroča britanski The Sun.

Pri NHS sicer svetujejo, da se pred uporabo posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, saj med nosečnostjo vsa zdravila, ki jih vzamete, potujejo skozi posteljico in dosežejo tudi otroka. Čeprav je za večino bodočih mater paracetamol popolnoma varen, je priporočljivo, da vzamete najnižji odmerek zdravila, ki deluje najhitreje.

Kakšni so stranski učinki paracetamola?

Čeprav redko, lahko tudi jemanje paracetamola povzroča stranske učinke. Če opazite karkoli nenavadnega, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Koliko paracetamola lahko vzamem na dan?

Odrasla oseba lahko v 24 urah štirikrat na dan vzame eno ali dve 500-miligramski tableti. Največji odmerek paracetamola za zdrave odrasle znaša 4.000 mg v 24 urah, ta pa mora biti razdeljen na najmanj štiri odmerke, kar pomeni, da enkratni odmerek ne sme presegati 1.000 mg. Med posameznimi odmerki paracetamola pa naj bo vsaj štiri do šesturni razmik.

Ker različna zdravila lahko vsebujejo enako učinkovino (npr. paracetamol), je pomembno, da pred uporabo zdravila preverimo kaj vsebuje zdravilo.

Kako in kdaj lahko vzamem paracetamol?

Zdravilo se ne uporablja le za lajšanje bolečin, ampak tudi za zniževanje povišane telesne temperature.

Obenem ne pričakujte, da se boste takoj bolje počutili, saj tableta lahko potrebuje tudi do ene ure, da prične delovati. Četudi je vaša bolečina izjemno huda, ne povečajte ali podvajajte odmerkov. Predoziranje s paracetamolom lahko namreč povzroči resne stranske učinke.

Paracetamol lahko varno jemljete v kombinaciji z večino drugih zdravil na recept, vključno z antibiotiki. Paracetamol vsebujejo številna zdravila tudi na slovenskem tržišču.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net