fbpx
Nosečka

Lahko med nosečnostjo jem tuno iz konzerve?

Objavljeno: 14. oktobra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
Preveč tune iz konzerve lahko škodi nerojenemu otroku. Foto: Profimedia
Preveč tune iz konzerve lahko škodi nerojenemu otroku. Foto: Profimedia

Nosečnost: Morska hrana je odlična delikatesa, a lahko njeno uživanje predstavlja določeno tveganje. Prav tuna iz konzerve se pogosto znajde na jedilniku.

Rakci denimo veljajo za odlično morsko delikateso, ki smo si jo včasih privoščili zgolj ob posebnih priložnostih. Dandanes lahko morsko hrano dobite na vsakem vogalu, ne glede na to, ali živite ob morju ali ne. Predvsem pogosta je tuna iz konzerve. Čeprav običajno uživanje morske hrane ne predstavlja velikega tveganja, pa je priprava rakcev ali katerekoli druge hrane med nosečnostjo lahko še posebej zastrašujoča, navaja britanski The Sun.

Ali lahko nosečnice jedo rakce in preostalo morsko hrano?

Dobra novica je, da lahko med nosečnostjo ženske brez težav uživajo večino školjk, saj so te varne in ne škodujejo otroku. Vendar pa obstaja nevarnost zastrupitve s hrano, če školjke niso pravilno pripravljene.

Rakci so prav tako popolnoma varni za uživanje, če so temeljito skuhani. Po kuhanju se rakci obarvajo iz sive v rožnato rdečo, kar je dober pokazatelj, da so varni za uživanje. Nosečnice lahko brez skrbi jedo tudi hladne, že kuhane rakce.

Gresta nosečnost in tuna skupaj?

Čeprav so rakci relativno varni za uživanje med nosečnostjo, to ne velja za vse morske sadeže. Strokovnjaki svetujejo dodatno previdnost pri dimljenih ribah, kot sta dimljeni losos in postrv, saj lahko vsebujejo bakterijo listerijo, ki lahko pri nosečnicah in drugih povzroči resno okužbo. Zato naj nosečnice jedo le dimljene ribe, ki so bile temeljito kuhane.

Med nosečnostjo je prav tako priporočljivo omejiti uživanje mastnih rib, kot so losos, postrv, skuša ali slanik. Te ribe lahko vsebujejo onesnaževala, kot so dioksini in poliklorirani bifenili, ki so v večjih količinah lahko škodljivi za nerojenega otroka. Prav tako ni priporočljivo, da nosečnice pojedo več kot dva zrezka tune ali štiri srednje velike konzerve tune tedensko. Čeprav tuna ni mastna riba, vsebuje več živega srebra kot preostale vrste rib, kar je v večjih količinah lahko škodljivo za nerojenega otroka.

Kateri hrani se je treba med nosečnostjo izogibati?

Med nosečnostjo se morajo ženske izogibati surovim jajcem, predvsem zaradi nevarnosti okužbe s salmonelo. Strokovnjaki svetujejo dodatno previdnost tudi pri poširanih jajcih – bolj kot je rumenjak surov, večja je možnost okužbe s salmonelo. Enako velja za izdelke iz surovih jajc, kot je domača majoneza.

Nosečnice se morajo izogibati tudi paštetam, saj lahko vsebujejo bakterijo listerijo. Poleg tega so paštete bogate z vitaminom A, ki je v prevelikih količinah lahko strupen za dojenčka.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net