fbpx
Ideje

Najlepša imena za deklice na svetu

Objavljeno: 9. oktobra, 2024 Avtor: A. Š.
Najlepša imena za deklice. Foto: Profimedia
Najlepša imena za deklice. Foto: Profimedia

Številna imena za punčke, ki veljajo za najlepša na svetu, so zelo priljubljena tudi v Sloveniji.

V poplavi čudovitih imen za bodočega otroka si starši radi preberejo sezname imen, ki jim morda pomagajo pri odločitvi. Čeprav ima vsak posameznik in vsak starš svoj okus, obstajajo nekatera imena, ki so večini prijetna ter lepa.

Tokrat objavljamo lestvico imen za deklice, ki so, sodeč po ocenah strokovnjakov, najlepša na svetu. Se strinjate?

Vzbujajo pozitivna čustva

Ekipa strokovnjakov je ustvarila seznam najlepših imen za deklice, pri čemer so upoštevali predvsem zven imena. Ekipa z Univerze v Birminghamu je prepričana, da imena s spodnjega seznama v ljudeh, ko jih izgovorimo na glas, vzbujajo “pozitivna čustva”. Najlepša imena za deklice na svetu so:

  1. Sophia
  2. Zoe
  3. Rosie
  4. Sophie
  5. Ivy
  6. Phoebe
  7. Violet
  8. Willow
  9. Hannah
  10. Ellie
  11. Emily
  12. Evelyn
  13. Rose
  14. Eliza
  15. Eva
  16. Chloe
  17. Penelope
  18. Lucy
  19. Ruby
  20. Lily

Pri tem velja poudariti, da ime Sophia in vse njene različice zadnjih nekaj let kraljujejo na lestvici najbolj priljubljenih imen na svetu. Poleg tega, da ime zelo lepo zveni, ima tudi lep pomen – “modrost”. Ime poznamo v številnih različicah: Sofia, Sofija, Sophia, Zofija, Zsofia, Zofka.

Kaj pa imena v Sloveniji?

Iz zgornjega seznama so številna imena zelo priljubljena tudi v Sloveniji, med njimi je seveda tudi Sofija. Med imeni za novorojenčke je po podatkih Statističnega urada RS to ime med slovenskimi starši zelo priljubljeno. Ime Sofija je na šestem mestu po priljubljenosti, njena različica Sofia pa na dvajsetem mestu najpogostejših imen za novorojenke.

Med zgornjimi imeni je v Sloveniji najbolj priljubljeno ime Hannah oziroma v naši različici: Hana. To ime zaseda drugo mesto med najpogostejšimi imeni za novorojenke v Sloveniji, ime Eva zaseda 12. mesto.

Ime Zoe poznamo v Sloveniji kot Zoja, Rosie je najbolj podobno imenu Rozi ali celo Rozika. Ivy se v Sloveniji imenuje Iva, Ellie je najpogosteje kar Eli, za Emily imamo ime Emilija, Evelyn pa preprosto Evelin ali celo Evelina.

Blizu imenu Rose sta imeni Roza ali Rozalija. Prav tako so v Sloveniji pogoste Elize in Eve, Lucy se v Sloveniji najpogosteje imenuje Lucija, Ruby je seveda Rubi, Lily pa preprosto Lili ali Lilijana. Seveda obstaja še veliko drugih različic ali zelo podobnih imen, ki so priljubljena v slovenskem prostoru.

anja.scuka@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net