Nosečka

To je bolezen, ki se pojavi pri približno 10 odstotkih žensk

Objavljeno: 4. oktobra, 2024 Avtor: N. K.
ženska na pregledu pri zdravniku
Nekatere oblike bolezni lahko odkrijemo že z ultrazvokom. Foto: Profimedia

Približno deset odstotkov žensk se v reproduktivnem obdobju sooča z boleznijo, ki jim lahko povzroča kronične bolečine.

Endometrioza je bolezen, pri kateri se tkivo, ki je podobno sluznici v maternični votlini, začne razraščati drugje po trebušni votlini. Predstojnica KO za reprodukcijo na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana, izr. prof. dr. Helena Ban Frangež, dr. med., pravi: “Ocenjujemo, da se to pojavlja pri približno deset odstotkih žensk v reproduktivnem obdobju. Pri ženskah, ki imajo kronične bolečine v spodnjem delu trebuha ali ne morejo zanositi, pa endometriozo potrdimo pri približno 50 odstotkih.

Kdaj bi lahko šlo za endometriozo?

Zelo boleče menstruacije, boleči spolni odnosi, kronične bolečine v trebuhu, bolečin ob odvajanju blata in neplodnost so znaki, ob katerih moramo pomisliti na endometriozo. Če pacientka sumi, da bi lahko imela omenjeno bolezen, naj se pogovori s svojim ginekologom. Ginekolog jo bo pregledal in po presoji napotil v Dnevni center za endometriozo na nadaljnjo obravnavo, svetuje prof. dr. Helena Ban Frangež.

Najlažje poteka diagnoza pri endometriozi jajčnikov. Stanje običajno vidi že ginekolog, ko opravi ultrazvok. Druge oblike je težje ultrazvočno diagnosticirati. Peritonealna endometrioza, oblika, ki se razraste po površini potrebušnice, je ultrazvočno nevidna, tako da jo lahko potrdimo le ob operativnem posegu – z laparoskopijo, pove dr. Ban Frangež.

Zdravljenje prilagodijo stopnji težav

Najpogosteje se uporabljata tako kirurški pristop kot zdravljenje z zdravili. “Predvsem se prilagajamo stopnji težav, ki jih ima pacientka, razširjenosti endometrioze ter želji po zanositvi. Načrt zdravljenja je individualen. Lahko imata dve pacientki popolnoma enako klinično sliko, vendar bo pristop k zdravljenju zaradi različnih življenjskih okoliščin lahko drugačen,” razloži profesorica.

Endometrioza je kronična in napredujoča bolezen. Po kirurškem zdravljenju svetujejo nadaljevanje s hormonskim zdravljenjem, da bi preprečili ponovitev. Kakšna je verjetnost, da se bo bolezen ponovila, je težko oceniti. Bolj kot je razširjena, večja je verjetnost za ponovitev, poudarja sogovornica. V primeru, da pacientka želi zanositi, hormonskega zdravljenja ne nadaljujejo, saj vse sile usmerijo v čimprejšnjo zanositev.

Možni številni zapleti

Dr. Ban Frangež pojasnjuje, da sta najpogostejši težavi bolečina in neplodnost. Bolečine so namreč odvisne od mesta, kjer se endometrioza razrašča. Kakšni so možni zapleti in več o hormonskem zdravljenju, lahko preberete tukaj.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net