fbpx
Nosečka

To je vse pogostejša bolezen med nosečnicami

Objavljeno: 11. oktobra, 2024 Avtor: N. K.
nosečnica sedi na mizi
Nosečnostna sladkorna bolezen lahko vodi do različnih zapletov. Foto: Profimedia

Marsikatero nosečnico preseneti diagnoza, ki poveča tveganje za zaplete pri otroku in materi.

Nosečnostna sladkorna bolezen je najpogostejša diagnoza v nosečnosti pri nosečnicah v Sloveniji. Po podatkih iz leta 2020 jo je imelo kar 18,5 odstotka nosečnic. Običajno se pojavi v drugi polovici nosečnosti. Vzrok za razvoj nosečnostne sladkorne bolezni so hormonske spremembe. Po porodu praviloma izzveni. Pri ženskah, ki jim je bila v času nosečnosti postavljena ta diagnoza, obstaja povečano tveganje, da kasneje v življenju zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2.

Kateri so dejavniki tveganja?

Med dejavnike tveganja za razvoj nosečnostne sladkorne bolezni sodijo višja starost nosečnice, sladkorna bolezen tipa 2 v družini, nosečnostna sladkorna bolezen v predhodni nosečnosti in prekomerna telesna teža nosečnice.

Če bolezen ni dobro urejena, se poveča tveganje za zaplete. Povišane vrednosti glukoze v krvi vplivajo na pospešeno rast ploda, kar poveča tveganje za porod s carskim rezom oziroma slabše izide vaginalnega poroda. Poleg tega lahko pride do slabše preskrbe s kisikom, kasnejšega dozorevanja pljuč in povečanega tveganja za dihalno stisko novorojenčka.

Možni so tudi zapleti pri otrocih, katerih matere so imele v nosečnosti nosečnostno sladkorno bolezen. Pogosteje imajo presnovne motnje, prekomerno telesno težo in večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Ciljne vrednosti glukoze v krvi pri nosečnostni sladkorni bolezni so 5,3 mmol/L na tešče, 7,8 mmol/l 60 minut po obroku tet 6,7 mmol/l 90 do 120 minut po obroku.

Meja je 5 mmol/l

V začetku nosečnosti se opravijo laboratorijske preiskave, s katerimi se določi glukoza v krvi. V primeru, da je raven glukoze višja od 5 mmol/l, se postavi diagnoza nosečnostna sladkorna bolezen. Če je raven glukoze nižja, morajo nosečnice med 24. in 28. tednom nosečnosti opraviti 2-urni oralno glukozno-tolerančni test (OGTT). Nosečnice, pri katerih je odkrita bolezen, opravijo pregled pri diabetologu.

Nosečnice, ki imajo nosečnostno sladkorno bolezen, morajo meriti koncentracijo glukoze v krvi in poskrbeti za primerno prehrano. Dobro urejena bolezen pomeni manjše tveganje za neugodne učinke hiperglikemije na plod in za preeklampsijo.

Več o prehranskih priporočilih nosečnicam, ki imajo nosečnostno sladkorno bolezen, najdete tukaj.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net