fbpx
Nosečka

Ali lahko med nosečnostjo pijemo kavo?

Objavljeno: 7. oktobra, 2024 Avtor: B. P.
nosečnica se pogovarja s prijateljico in pije kavo
Nosečnice naj ne bi uživale več kot dve skodelici kave na dan. Foto: Profimedia

Nosečnice se velikokrat sprašujejo, ali morajo pitje kave v nosečnosti opustiti. 

Nedavno smo obeležili mednarodni kave. Če ste se spraševali, kako je s pitjem kave v nosečnosti, smo poiskali odgovor. Točno količino kave, ki jo lahko nosečnica zaužije, je težko določiti. Glavni razlog za to je, da je nemogoče vedeti, koliko kofeina je v eni skodelici kave. Skupna količina je namreč lahko odvisna od tega, katere znamke je kava, kako je bila pripravljena in ne nazadnje tudi od velikosti skodelice. 

Nosečnice naj se o uživanju kofeina posvetujejo s svojim zdravnikom. 

Študije kažejo, da bi bilo smiselno omejiti uživanje kofeina na največ 200 miligramov na dan med nosečnostjo. To naj bi ustrezalo eni do dvema skodelicama kave. 

Pitje velike količine kofeina med nosečnostjo povezujejo s povečanim tveganjem za spontani splav, nizko porodno težo in morda drugimi težavami v nosečnosti.  

Kako na to vprašanje odgovarja mag. Stanko Pušenjak, dr. med., preverite tukaj

Kako zmanjšati količino kofeina?

Čeprav se na prvi pogled zdi nemogoče, lahko poskusite opustiti pitje kave v nosečnosti. Najbolje je, da se tega lotite postopoma. Omejite pitje kave na eno ali dve skodelici na dan in pazite na velikost skodelice. Kavo brez kofeina začnite mešati z navadno kavo. Tako boste sčasoma lahko povsem opustili navadno kavo. 

Seveda pa koefin ni samo v kavi. Vsebujejo ga tudi zeleni in črni čaj, energijske pijače, kola in druge brezalkoholne pijače, ki vsebujejo kofein. Če pijete katere od teh pijač, jih poskusite zamenjati za brezkofeinske izdelke ali za alternativne izdelke brez kofeina. 

Kofein se skriva tudi v čokoladi, vendar pa je dobro to, da povprečna tablica čokolade vsebuje le od 5 do 30 miligramov kofeina. Majhne količine čokolade so tako v redu. 

V povprečju vsak od nas porabi tri kilograme kave letno

Od leta 2015 1. oktobra obeležujemo mednarodni dan kave. Po podatkih Statističnega urada RS so gospodinjstva v Sloveniji v letu 2022 za kavo in kavne nadomestke v povprečju namenila 125,85 evra. Po zadnjih podatkih, ki jih imajo na voljo, vsak prebivalec doma porabi tri kilograme kave na leto. 

Lani je bilo treba v povprečju za skodelico espressa v lokalu odšteti 1,63 evra, za kilogram klasične kave v trgovini pa 11,49 evra. Klasična kava se je v letu 2023 v primerjavi z leto poprej podražila za 10,8 odstotka, skodelica espressa pa za 10,1 odstotka. 

Zanimiva je tudi primerjava količine kave, ki smo jo s povprečno mesečno neto plačo lahko kupili lani in leta 1991. Lani bi s povprečno mesečno neto plačo lahko kupili 126 kilogramov kave, leta 1991 pa 36 kilogramov. Največ kave pa smo lahko kupili leta 2021, in sicer 139 kilogramov.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net