fbpx
Aktualno

Panika v razredu, eksplodiral “power bank”

Objavljeno: 8. oktobra, 2024 Avtor: A. Š.
Po eksploziji mobilne baterije je v učilnici zagorelo. Foto: Profimedia (fotografija je simbolična)
Po eksploziji mobilne baterije je v učilnici zagorelo. Foto: Profimedia (fotografija je simbolična)

Sedem dijakov zastrupljenih, dva dijaka sta morala na opazovanje na urgenco.

Kot je poročala Italijanska tiskovna agencija Ansa, je v ponedeljek na srednji šoli Elio Vittorini v neapeljskem okrožju Arenella v eni od učilnic eksplodirala mobilna baterija power bank.

Naprava, ki je bila v nahrbtniku enega od dijakov, je eksplodirala in povzročila zastrupitev sedmih dijakov. Po nenadnem poku, ki ga je sprožila eksplozija, je zagorelo. Učilnico so v trenutku zapolnili hlapi, ki so povzročili slabost pri dijakih. Zaradi zastrupitve sta morala dva dijaka na opazovanje na urgenco.

“Lahko so nevarne”

Po eksploziji so učilnico nemudoma izpraznili, ravnateljica je hitro poklicala nujno medicinsko pomoč. Policija je zasegla ostanke zgorelega nahrbtnika in napravo, ki je med eksplozijo polnila tablico.

Ravnateljica šole Donatella Mascagna je za medije povedala, da v šoli ne morejo prepovedati napajalnikov za mobilne telefone: Otrokom ne moremo prepovedati, da polnilne baterije nosijo v nahrbtnikih. Bi se pa morali vsi dijaki zavedati, da so lahko nevarne. To je tveganje, s katerim se ves čas soočamo, podobno kot pri baterijah v mobilnih telefonih.”

Mobilni telefoni, prenosniki, igrače …

Pogosta uporaba pametnih telefonov in drugih naprav spodbuja nakup prenosnih polnilnikov power bank, ki zagotavljajo zadostno količino energije, če smo zdoma. Ker vsebujejo litijeve baterije, power banki niso izvzeti iz tveganj, kot so eksplozije ali požari, čeprav so te možnosti minimalne.

Tveganja so pogosto posledica dejavnikov, kot so pregrevanje, kratki stiki, prekomerno polnjenje, fizične poškodbe ali proizvodne napake. Med polnjenjem baterija proizvaja toploto, ki lahko, če ni pravilno razpršena, vodi v eksplozijo. A to le v redkih primerih. 

Kot pojasnjujejo v zloženki Uprave RS za zaščito in reševanje, se litij-ionske baterije nahajajo v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, igračah, brezpilotnih zrakoplovih (dronih), orodju, invalidskih vozičkih, električnih skirojih, kolesih in vozilih itd. Shranijo več energije kot navadne baterije ter se lahko znova polnijo.

To so najpogostejši vzroki za nastanek požara

Najpogostejši vzroki za nastanek požara litij-ionskih baterij so po njihovih besedah: nepravilno polnjenje, mehanske poškodbe, neustrezno shranjevanje, nekakovostni materiali, tehnične okvare in tako dalje. 

Podali so tudi zelo koristna navodila za preprečevanje požara litij-ionskih baterij. “Naprav z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionskih baterij ne poškodujte, ne odpirajte, ne stiskajte, po njih ne udarjajte, ne izpostavljajte padcem … Večkrat preverite stanje baterij, polnilnega kabla, polnilnika, polnilne postaje in kontaktov. Če so poškodovani, jih ne uporabljajte,” velevajo.

“Pri polnjenju vedno uporabljajte le baterijo, polnilni kabel, polnilnik, polnilno postajo itd., ki jih priloži proizvajalec, ter upoštevajte priložena navodila,” dodajajo. 

Svetujejo, da naprava, polnilnik, polnilna postaja itd. med polnjenjem niso pokriti, založeni ali v bližini gorljivih in vnetljivih predmetov.

Ne polnite jih ponoči

Priporočajo, da v prostorih, kjer polnite naprave z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionske baterije, namestite javljalnik dima. Tovrstnih naprav ne polnite ponoči: “Polnite jih le, ko ste prisotni v prostoru in jih med polnjenjem tudi večkrat preverite.”

Svetujejo, da prenehate s polnjenjem, če zaznate pekoč vonj ali vonj po zažganem, opazite dim, se naprava, baterija, polnilnik in polnilna postaja pregrevajo, baterija spremeni obliko, iz baterije izteka tekočina …

anja.scuka@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net